Overslaan en naar de inhoud gaan

Eenzaamheid bij weduwen: 'Behoefte om verhaal te delen'

Geplaatst opdonderdag 21 januari 2021 - 19:28

Na het overlijden van hun partner vinden weduwen of weduwnaars vaak steun bij familie en vrienden. Desondanks ervaren ze vaak toch nog eenzaamheid: "Er zijn dingen die zij niet kunnen begrijpen".

Dat vertelt de 29-jarige Katharina* uit Heerlen, die vorig jaar januari haar partner Sven verloor door acute leukemie.

Overleven
Sven werd in september 2018 ziek. De ziekte kwam in november 2019 terug. "Het ging vrij hard. We hadden de hoop dat het goed zou blijven gaan, maar helaas was dat niet zo", vertelt de jonge weduwe. Toen Sven nog leefde was Katharina vooral bezig met overleven: "Na zijn overlijden ben ik begonnen met voor mezelf te zorgen. Toen was daar pas ruimte voor, gek genoeg".

Eenzaam
"Ik heb ontzettend veel steun gehad aan mijn familie en vrienden. Die hebben heel veel voor mij betekend, en nog steeds. Maar er zijn dingen die zij niet kunnen begrijpen, omdat ze die niet hebben meegemaakt." Armand Winthagen, directeur van Toon Hermans Huis in Heerlen beaamt dat weduwen of weduwnaars zich toch eenzaam kunnen voelen, ook al hebben ze vaak mensen om zich heen. "Ze kunnen hun verhaal niet kwijt. Dan kun je je heel erg eenzaam voelen. Het is een andere vorm van eenzaamheid."

Behoefte
Het Toon Hermans Huis biedt plek aan onder anderen weduwes en weduwnaars, om bijvoorbeeld in contact te komen met lotgenoten. "De mensen hebben veel behoefte om hun verhaal te kunnen blijven delen." Dat merkte ook Katharina. "Ik was op zoek naar mensen die hetzelfde hebben meegemaakt."

Kleding
Ze zocht lange tijd aansluiting bij mensen van haar leeftijd met hetzelfde verhaal of die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Bij het Toon Hermans Huis vond ze wat ze zocht: "Via mijn oud-therapeute ben ik daar terechtgekomen. Ik vertelde haar dat ik iets wilde maken van Svens kleding. Zij kende iemand van het Toon Hermans Huis die dat kan. Zo is het balletje gaan rollen".

Drempel
Ze ervoer aanvankelijk wel een drempel om er naar toe te gaan. Ook directeur Winthagen beaamt dat er sprake is van een drempel: "Vaak hoor ik dat ze niet zo'n behoefte hebben om met andere mensen een potje te gaan zitten huilen. Niets is minder waar. Natuurlijk gebeurt het ook dat er tranen vloeien, maar er valt ook ontzettend veel te lachen. Dat helpt wel, zeker in een periode zoals nu."

Lachen
Die ervaring heeft Katharina ook. "Ik krijg wel eens de vraag of dat niet moeilijk is, of ik verdrietig word van die verhalen en sfeer. Juist helemaal niet. Er wordt ook vaak gelachen en grapjes gemaakt. Ik heb juist heel hard moeten lachen om verhalen van anderen over wat ze hebben meegemaakt of nu meemaken. Dat is heel leuk."

Begrip
De Heerlense merkt dat het haar goed doet. "Je deelt iets samen wat je hebt meegemaakt, ieder op z'n eigen manier. Er is begrip voor elkaar. Dat is heel erg fijn." Overigens heeft ze van de kledingstukken die Sven vaak aan had een deken gemaakt. "Maar hij is nog niet klaar."

*De achternaam van Katharina is bekend bij de redactie.

L1 staat in de week van 18 januari in het teken van eenzaamheid. Onder de titel 'Samen niet alleen' besteden we op alle kanalen aandacht aan dit thema: eenzaamheid bij jongeren, ouderen, kinderen, mensen die ziek zijn, mensen in armoede, maar juist ook initiatieven die eenzaamheid proberen tegen te gaan. Bekijk hier alle producties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen