header samen niet alleen actie l1

Samen niet alleen

Door de coronacrisis ervaren meer mensen gevoelens van eenzaamheid. Onder de titel 'Samen niet alleen' besteedt L1 en 1Limburg op alle kanalen aandacht aan dit thema: eenzaamheid bij jongeren, ouderen, kinderen, mensen die ziek zijn, mensen in armoede, maar juist ook initiatieven die eenzaamheid proberen tegen te gaan.”
lijkkist, bloemen, rouw, dode, doden, overlijden, overleden (stock)

'Man en hond lagen maanden dood in woning Maastricht'

In een woning in de Maastrichtse wijk Caberg zijn onlangs een man en een hond gevonden die er waarschijnlijk maanden dood hebben gelegen.

stock ouderen bejaarden eenzaamheid
UM: eenzaamheid flinke kostenpost voor samenleving

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht pleiten voor een gerichte aanpak van eenzaamheid in de samenleving. Hun onderzoek wijst uit dat eenzaamheid jaarlijks tot zo'n twee miljard euro aan zorgkosten leidt.

Samen niet alleen - Sociaal Maatje
Sociaal Maatje: 'Een luisterend oor is heel belangrijk'

Het verlangen naar sociaal contact in coronatijd is groot. Dat blijkt ook uit burgerinitiatieven die overspoeld raken met vragen daarover. Sociaal Maatje Heerlen is daar een van. "Mensen raken wanhopig."

Samen niet alleen - Eenzame weduwe
Eenzaamheid bij weduwen: 'Behoefte om verhaal te delen'

Na het overlijden van hun partner vinden weduwen of weduwnaars vaak steun bij familie en vrienden. Desondanks ervaren ze vaak toch nog eenzaamheid: "Er zijn dingen die zij niet kunnen begrijpen".

Samen niet alleen - Chronisch zieke
'Jullie leven wordt straks weer normaal, het mijne niet'

Het thuiszitten door de coronacrisis en niet meer kunnen doen wat we willen, valt veel mensen zwaar. Toch is er ook een groep mensen die voor de coronacrisis al noodgedwongen veel thuis zat, zoals de chronisch zieke Suus Vergooszen uit Echt.

Samen niet alleen - Eenzaam kind
Meer kinderen voelen zich eenzaam door lockdown

Niet alleen ouderen en jongeren hebben last van eenzaamheid tijdens de lockdown, ook kinderen worden geraakt. Nu de scholen langer dicht blijven, missen kinderen structuur en sociale contacten.

Samen niet alleen - Belbrigade
De Bel Brigade Roermond: simpel belletje biedt soelaas

De Bel Brigade Roermond blijkt een doorslaand succes. Met een simpel belletje praten vrijwilligers met een geïsoleerde oudere. Negen maanden later hebben nog zeker honderd mensen contact met elkaar.

Samen niet alleen - Eenzame jongere
Meer jongeren eenzaam door corona: in alle soorten en maten

Psychologen zien een toename in het aantal jongeren dat zich eenzaam voelt. "Dit was al een probleem, maar nu met corona is het versterkt."

oudere senior eenzaam eenzaamheid Elly Joosten
Ouderen hardst getroffen door eenzaamheid

Ouderen hebben relatief het meeste last van eenzaamheid als gevolg van corona.

Samen niet alleen - Eenzaamheidsvirus
Eenzaamheidsvirus grijpt ongenadig om zich heen

Niet alleen het coronavirus grijpt sinds vorig jaar flink om zich heen, maar ook het 'eenzaamheidsvirus'. Voor veel mensen was 2020 het jaar van veel tijd alleen doorbrengen en geliefden missen. En het einde is nog niet in zicht.

Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie