header samen niet alleen actie l1

Samen niet alleen

Door de coronacrisis ervaren meer mensen gevoelens van eenzaamheid. Onder de titel 'Samen niet alleen' besteedt L1 en 1Limburg op alle kanalen aandacht aan dit thema: eenzaamheid bij jongeren, ouderen, kinderen, mensen die ziek zijn, mensen in armoede, maar juist ook initiatieven die eenzaamheid proberen tegen te gaan.”
stock ouderen bejaarden eenzaamheid

UM: eenzaamheid flinke kostenpost voor samenleving

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht pleiten voor een gerichte aanpak van eenzaamheid in de samenleving. Hun onderzoek wijst uit dat eenzaamheid jaarlijks tot zo'n twee miljard euro aan zorgkosten leidt.

Samen niet alleen - Sociaal Maatje
Sociaal Maatje: 'Een luisterend oor is heel belangrijk'

Het verlangen naar sociaal contact in coronatijd is groot. Dat blijkt ook uit burgerinitiatieven die overspoeld raken met vragen daarover. Sociaal Maatje Heerlen is daar een van. "Mensen raken wanhopig."

Samen niet alleen - Eenzame weduwe
Eenzaamheid bij weduwen: 'Behoefte om verhaal te delen'

Na het overlijden van hun partner vinden weduwen of weduwnaars vaak steun bij familie en vrienden. Desondanks ervaren ze vaak toch nog eenzaamheid: "Er zijn dingen die zij niet kunnen begrijpen".

Samen niet alleen - Chronisch zieke
'Jullie leven wordt straks weer normaal, het mijne niet'

Het thuiszitten door de coronacrisis en niet meer kunnen doen wat we willen, valt veel mensen zwaar. Toch is er ook een groep mensen die voor de coronacrisis al noodgedwongen veel thuis zat, zoals de chronisch zieke Suus Vergooszen uit Echt.

Samen niet alleen - Eenzaam kind
Meer kinderen voelen zich eenzaam door lockdown

Niet alleen ouderen en jongeren hebben last van eenzaamheid tijdens de lockdown, ook kinderen worden geraakt. Nu de scholen langer dicht blijven, missen kinderen structuur en sociale contacten.

Samen niet alleen - Belbrigade
De Bel Brigade Roermond: simpel belletje biedt soelaas

De Bel Brigade Roermond blijkt een doorslaand succes. Met een simpel belletje praten vrijwilligers met een geïsoleerde oudere. Negen maanden later hebben nog zeker honderd mensen contact met elkaar.

Samen niet alleen - Eenzame jongere
Meer jongeren eenzaam door corona: in alle soorten en maten

Psychologen zien een toename in het aantal jongeren dat zich eenzaam voelt. "Dit was al een probleem, maar nu met corona is het versterkt."

oudere senior eenzaam eenzaamheid Elly Joosten
Ouderen hardst getroffen door eenzaamheid

Ouderen hebben relatief het meeste last van eenzaamheid als gevolg van corona.

Samen niet alleen - Eenzaamheidsvirus
Eenzaamheidsvirus grijpt ongenadig om zich heen

Niet alleen het coronavirus grijpt sinds vorig jaar flink om zich heen, maar ook het 'eenzaamheidsvirus'. Voor veel mensen was 2020 het jaar van veel tijd alleen doorbrengen en geliefden missen. En het einde is nog niet in zicht.

26012 Alternatief voor kerst Inn Roermond.Copy.02
Organisatie Kerst-Inn Roermond verrast de mensen thuis

Geen bomvolle aula van het Citaverde College in Roermond dit jaar tijdens de jaarlijkse Kerst-Inn. In plaats daarvan krijgen zo'n 300 bezoekers van de kerstbijeenkomst dit jaar gratis een maaltijd thuisbezorgd.

Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl