Overslaan en naar de inhoud gaan

Een week in het Zuyderland ziekenhuis: de verpleegafdeling

Geplaatst opwoensdag 8 december 2021 - 6:00

De zorg piept en kraakt. Medewerkers zijn moe, uitgeput en vallen uit. L1 liep een week mee in de Zuyderland ziekenhuizen in Heerlen en Sittard-Geleen en keek door de bril van het zorgpersoneel. Vandaag het verhaal van de verpleegafdelingen in Heerlen.

Longarts Martijn de Kruif begint zijn dag met een overdracht. De assistent die 's nachts op de afdeling heeft gewerkt, vertelt wat er allemaal is gebeurd. "Behoorlijk wat opnames, vijf met corona, dus we hadden weer heel wat te bespreken", vat De Kruif samen.

Covidziekenhuis
Tijdens die update wordt hij meerdere keren onderbroken door telefoontjes. Collega's hebben hem boven nodig. De lift in, op naar verpleegafdeling acht, die van oorsprong geen longafdeling is. "We gebruiken die ruimte nu voor de covidverpleging", legt De Kruif uit. "Dat geldt eigenlijk voor bijna alle verpleegafdelingen in het ziekenhuis, evenals die van andere specialismes. Heel uitzonderlijk, zonder hulp van andere afdelingen kunnen wij het niet aan."

Longarts Martijn de Kruif Zuyderland ziekenhuis Sittard (8 dec 2021)
Longarts Martijn de Kruif in het Zuyderland ziekenhuis.
Foto: L1 (Suna Soysüren)

L1-verslaggever Suna Soysüren spreekt een paar zorgmedewerkers aan op de afdeling. Ze vraagt hoe het gaat. "Oh, op de afdeling is het redelijk stabiel. En met de verpleegkundigen zelf? Zwaar, met name mentaal", vertelt Ester Hooft. Ze is het hoofd van de verpleegafdeling. "We proberen elkaar persoonlijke aandacht te geven. Daar is ook een dagelijkse briefing voor."

Discussies
Hooft vertelt over de verhalen die collega's met elkaar delen. "Ze maken veel intense momenten mee. Echtparen die overlijden en discussies met families bijvoorbeeld. Over palliatief beleid dat wordt ingezet. Dat is de medische zorg die zich richt op het afremmen van de ziekte of het verminderen van klachten wanneer genezing niet meer mogelijk is. Families willen dat de normale behandeling wordt doorgezet. Dat soort discussies zijn heel moeilijk."

Personeel
De Kruif wordt weer gebeld. Deze keer door Lynn Hoen. Ze is nog in opleiding en werkt eigenlijk bij gynaecologie, maar is op de covidafdeling geplaatst waar ze uithelpt. "Het is een heel ander soort zorg dan waar ik voor wordt opgeleid. Het is goede zorg, maar ook heftige. Leuk is het niet."

Coronaverpleegafdeling Zuyderland
Een van de verpleegafdelingen in het Zuyderland ziekenhuis.
Foto: L1 (Suna Soysüren)

Stoppen
Longarts De Kruif sluit zijn dienst af met een rondje langs een aantal patiënten om te kijken hoe het met hen gaat. Verslaggeefster Soysüren mag mee de kamer in. Daar ligt mevrouw Dammers al een aantal weken. Ze is hartstikke ziek geweest maar krabbelt nu weer wat op. "Het gaat iets beter, maar ik kan niks. Ben blij dat ik word gewassen. Ik kan net met de rollator op om naar het toilet te gaan, maar dan heb je het ook gehad. Daarna is het voorbij en kan ik niks meer."

Samen met De Kruif blikt ze terug op haar ziekenhuisopname. "Moeilijk, heel moeilijk. Het liefst had ik..." Het gesprek valt stil. Na een korte adempauze vervolgt ze haar zin. "Het liefst had ik gezegd, stop het maar. Echt waar. Het was heel moeilijk."

L1 maakte ook een radioserie van de week in de ziekenhuizen: 'Dagboek Zuyderland' is hier te beluisteren. Elke dag wordt een aflevering uitgezonden bij radioprogramma Route Regio, tussen 10:00 en 13:00 uur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen