Overslaan en naar de inhoud gaan

Een week in het Zuyderland ziekenhuis: de intensive care

Geplaatst opmaandag 6 december 2021 - 7:00

De zorg piept en kraakt. Medewerkers zijn moe, uitgeput en vallen uit. L1 liep een week mee in de Zuyderland ziekenhuizen in Heerlen en Sittard-Geleen en keek door de bril van het zorgpersoneel. Vandaag het verhaal van de overvolle intensive care.

De afdeling in Heerlen telt 18 operationele kamers. Bijna alle deuren zijn gesloten. "Daarachter liggen de coronapatiënten, volledig geïsoleerd. In de kamers draagt iedereen beschermende kleding en een masker", vertelt internist Tom Dormans. Hij geeft L1-verslaggeefster Suna Soysuren een rondleiding over 'zijn' intensive care. Verpleegkundigen en internisten zijn er non stop in de weer. Een drukte die Dormans in zijn 23 jaar in het ziekenhuis nog nooit heeft meegemaakt.

Patiënten naar Duitsland
Tijdens het rondje over de afdeling wordt een coronapatiënt klaargemaakt om te vertrekken. Ze gaat naar een ziekenhuis in Duitsland. "Hier is geen plek meer", vertelt ic-verpleegkundige Huibert Nijhof. Gestructureerd ontfermen verpleegkundigen zich over de patiënt. Eerst worden spuiten, infusen, pompen en de beademing zorgvuldig overgezet. Daarna is de patiënt aan de beurt. Rustig aftellen, optillen en op de brancard leggen. Na een korte mondelinge overdracht rolt de brancard de ambulance in. Dit gebeurt zo'n acht keer per dag vertelt Nijhof. "Het bed dat nu net vrijkomt, is over twee uur weer bezet."

Lees ook: Video: Limburgse coronapatiënt per helikopter naar Duitsland

1 op de 8 zorgmedewerkers ziek
De stroom aan coronapatiënten is zo groot, dat de afdeling het niet kan bijbenen. "Andere afdelingen helpen mee, anesthesie bijvoorbeeld. Na anderhalf jaar corona is de rek er helemaal uit", zegt Nijhoff. Het ziekenhuis heeft een ziekteverzuim van 12 procent. In de praktijk betekent dat percentage dat Dormans soms bedden moet sluiten omdat er geen personeel voor is. "Daarnaast vangen we het verzuim op door de rest nog meer te laten werken. Ik hou het zelf nog wel vol, maar steeds meer mensen om mij heen niet."

Discussies over corona
Ondanks de hoge werkdruk, hangt er een kalme, gestructureerde sfeer op de afdeling. "Iedereen is gefocust bezig en weet wat hij moet doen", vertelt Dormans. Dat geldt ook voor Mea Poulssen. Ze werkt al meer dan 30 jaar op de intensive care. "De pandemie heeft een nieuwe dimensie toegevoegd aan het werk", zegt ze. Discussies met patiënten zijn dagelijkse praktijk geworden. Over de ernst en het bestaan van het virus.

Overleden
"Tot op het punt dat ze worden geïntubeerd, ontkennen ze soms dat ze corona hebben. Ze betwijfelen daardoor of je het wel goed met hen voorhebt. Ook de familie om hen heen. Hier, bij bed 11, lag laatst een vrouw die niet gevaccineerd was. Dat mocht ze niet van haar zoon, hij was erop tegen. De moeder kwam aan de beademing en haar zoon is nooit meer op bezoek geweest. De vrouw is overleden", vertelt Poulssen. Ze zucht diep. "Dit soort situaties, dat is echt helemaal nieuw voor mij."

De schoonmakers
Voor de sluis van een ic-kamer hijst Geertje Kemper zich in haar beschermende kleding. Nadat ze haar FFP2-masker op heeft, stapt ze naar binnen. Ze maakt de kamer schoon terwijl een ernstig zieke patiënt in bed ligt. "Ik ben er altijd voor de patiënt, bijvoorbeeld als de verpleging geen tijd heeft. Dan sla ik een arm om hen heen of maak ik een praatje. Dat hoort erbij, om ze gerust te stellen. Het had ook je eigen vader, moeder of kind kunnen zijn. Dan ben je ook blij als iemand tijd voor je heeft. Je maakt zo wel veel mee, maar ik ben ook wel wat gewend. Je moet het een plaats geven.”

L1 maakte een radioserie van de week in de ziekenhuizen: 'Dagboek Zuyderland' is hier te beluisteren. Elke dag wordt een aflevering uitgezonden bij radioprogramma Route Regio, tussen 10:00 en 13:00 uur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen