Overslaan en naar de inhoud gaan

Een vijfde Nederlandse aspergegrond ligt in Peel en Maas

Geplaatst opdinsdag 10 maart 2020 - 7:48

In Peel en Maas vind je veruit de meeste aspergegrond. Bijna een vijfde van het totaal aan hectare grond voor aspergeteelt in Nederland ligt hier.

In ons land wordt in totaal op 3.684 hectare grond asperges geteeld. In Peel en Maas alleen al gaat het om 715 hectare, ruim 19,4 procent van het totaal. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Limburgse asperges
Limburg is sowieso de grootste aspergeprovincie van Nederland. Ruim 60 procent van alle aspergevelden liggen namelijk in onze provincie. Na Peel en Maas vind je in Leudal (369 hectare) en Roerdalen (259 procent) de meeste hectare aspergevelden.

Als de asperge op jouw bord niet uit Limburg komt, is de kans groot dat hij op een Brabants veld groeide. Bijna 35 procent van de totale oppervlakte voor aspergeteelt in Nederland ligt daar.

Verder liggen er verspreid over Nederland nog kleine aspergevelden, in totaal goed voor net iets meer dan 5 procent van de hectares. De kleinste 'aspergegemeente' is Pijnacker-Nootdorp in Zuid-Holland. Daar wordt op 400 vierkante meter asperges verbouwd, dat is een oppervlakte kleiner dan een voetbalveld.

Zachte winter
De asperges zijn, dankzij de zachte winter, vroeger dan gebruikelijk klaar voor de markt. Eind maart kunnen ze al uit de volle grond gestoken worden. Dat is twee weken eerder dan normaal. Al zal de vroege oogst de komende jaren 'eerder regel dan uitzondering zijn', zei Will Teeuwen van de Limburgse aspergekwekerij Teboza eind februari al.

Lees ook: Asperges door zachte winter eind maart al op je bord

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen