Overslaan en naar de inhoud gaan

Een vijfde Nederlandse aspergegrond ligt in Peel en Maas

Geplaatst opdinsdag 10 maart 2020 - 7:48

In Peel en Maas vind je veruit de meeste aspergegrond. Bijna een vijfde van het totaal aan hectare grond voor aspergeteelt in Nederland ligt hier.

In ons land wordt in totaal op 3.684 hectare grond asperges geteeld. In Peel en Maas alleen al gaat het om 715 hectare, ruim 19,4 procent van het totaal. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Limburgse asperges
Limburg is sowieso de grootste aspergeprovincie van Nederland. Ruim 60 procent van alle aspergevelden liggen namelijk in onze provincie. Na Peel en Maas vind je in Leudal (369 hectare) en Roerdalen (259 procent) de meeste hectare aspergevelden.

Als de asperge op jouw bord niet uit Limburg komt, is de kans groot dat hij op een Brabants veld groeide. Bijna 35 procent van de totale oppervlakte voor aspergeteelt in Nederland ligt daar.

Verder liggen er verspreid over Nederland nog kleine aspergevelden, in totaal goed voor net iets meer dan 5 procent van de hectares. De kleinste 'aspergegemeente' is Pijnacker-Nootdorp in Zuid-Holland. Daar wordt op 400 vierkante meter asperges verbouwd, dat is een oppervlakte kleiner dan een voetbalveld.

Zachte winter
De asperges zijn, dankzij de zachte winter, vroeger dan gebruikelijk klaar voor de markt. Eind maart kunnen ze al uit de volle grond gestoken worden. Dat is twee weken eerder dan normaal. Al zal de vroege oogst de komende jaren 'eerder regel dan uitzondering zijn', zei Will Teeuwen van de Limburgse aspergekwekerij Teboza eind februari al.

Lees ook: Asperges door zachte winter eind maart al op je bord

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen