Overslaan en naar de inhoud gaan

Éen oplossing voor vluchtelingenprobleem onmogelijk

Geplaatst opzondag 21 februari 2016 - 16:03

De Europese Unie moet inzien dat er meerdere afspraken naast elkaar ingevoerd kunnen worden voor de opvang van vluchtelingen.

Die oplossingen mogen per land verschillen. Dat betoogde professor politieke wetenschappen Esther Versluis zondag in het L1 radioprogramma De Stemming.

Bootvluchtelingen
Versluis hield vrijdag haar inaugurale rede aan de Universiteit Maastricht. Ze constateert dat moeilijke problemen in Europa door de lidstaten afzonderlijk anders gezien en gedefinieerd worden. Als voorbeeld geeft ze het vluchtelingenprobleem: Grieken kijken vooral naar de aankomst van bootjes vol vluchtelingen, Nederlanders zien zich geconfronteerd met de opvang.

"Op het moment dat het onmogelijk is om tot overeenstemming te komen over het probleem is het per definitie onmogelijk tot een oplossing te komen", constateert Versluis. Daarom pleit ze voor meer flexibiliteit in de afspraken voor complexe problemen in de Europese Unie. "Nu willen we een oplossing die voor alle 28 landen werkt. Maar het zou beter zijn om oplossingen regionaal verschillend uit te werken. De Scandinavische landen hebben wellicht een andere oplossing nodig dan de Balkan."

Enige mogelijkheid
Een Europa a la carte is volgens professor Versluis "de enige mogelijkheid om Europa op een goede manier verder te laten bestaan". Afspraken zoals nu gemaakt zijn met de Britse premier David Cameron om te voorkomen dat zijn land de unie verlaat is een voorbeeld van de toekomstige oplossingen op maat in de EU.

Versluis gelooft niet dat afzonderlijke afspraken met landen het begin van het einde voor de Europese samenwerking zal zijn. "Ik denk niet dat we zo naïef kunnen zijn om te denken dat we ooit weer terug kunnen naar een Europa waarin de 28 landen, die zo geïntegreerd zijn weer hun eigen ding kunnen gaan doen."

Beluister hier het interview

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Praten over positieve kanten van vluchtelingencrisis
'Wat ik heb gezien in die kampen is onacceptabel'
865.000 euro subsidie voor plan Universiteit Maastricht
Busje vol handtekeningen van GeenPeil naar Heerlen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen