Overslaan en naar de inhoud gaan

Een op tien enquête-deelnemers UM verkracht tijdens studie

Geplaatst opwoensdag 3 november 2021 - 15:29

Tijdens je studententijd slachtoffer worden van verkrachting. Bijna 10 procent van enkele duizenden UM-studenten die meededen aan een enquête over seksueel geweld en seksuele intimidatie, zegt dat ze dat is overkomen.

De universiteit deelde woensdag de resultaten van dit onderzoek. Bijna 3000 van de 21.000 UM-studenten hebben in 2020 de vragenlijst ingevuld.

Verkrachting, drugs of alcohol
De meeste studenten die aangeven dat ze verkracht zijn, kenden de dader via de universiteit. Driekwart gaf aan dat er drugs of alcohol in het spel was. Met verkrachting wordt het tegen de zin binnendringen van het lichaam met een lichaamsdeel of voorwerp bedoeld.

Verenigingen
Vrouwen, studenten met een beperking en LHBTI'ers zijn het vaakst doelwit van seksueel geweld. Zo komt uit het onderzoek. Ook leden van studentenverenigingen of -sportverenigingen lopen meer kans slachtoffer te worden. Van alle studenten heeft de helft last gehad van seksuele intimidaties zoals ongewenst aanraken, zoenen of betasten. In driekwart van de gevallen was er alcohol of drugs in het spel, vaak zowel bij dader als slachtoffer.

Niet melden
Tussen 2015 en 2019 ontving de UM slechts zes meldingen van verkrachting. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste studenten wel bekend zijn met de vertrouwenspersoon van de universiteit, maar geen melding doen van wat hen is overkomen. De belangrijkste reden voor het niet melden van het seksueel geweld is schaamte bij het slachtoffer, een andere reden die genoemd wordt in het onderzoek is een gebrek aan vertrouwen dat de melding iets zou opleveren.

Wraak
Ook speelt bezorgdheid om mogelijke wraakacties van de dader, in verreweg de meeste gevallen een man, een rol. Het Centrum voor Seksueel Geweld (CSG) gaf eerder aan dat de meldingen die het krijgt "maar een topje van de ijsberg zijn".

Lees ook: Waarom veroordelingen voor seksmisdrijven vaak uitblijven

Gevolgen
In het onderzoek geeft driekwart van de studenten die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld aan dat er negatieve gevolgen waren in hun persoonlijk gevoelsleven. Ze voelden zich machteloos, gevoelloos en onthecht. Bij een derde van de slachtoffers leed ook de academische prestatie onder het geweld; ze gingen minder vaak naar college en veranderden zelfs hun loopbaanplannen.

Aanbevelingen
De onderzoekers adviseren de universiteit vooral te investeren in trauma-ondersteuning voor slachtoffers, trainingen voor risicogroepen en betere voorlichting over meldpunten voor seksueel geweld en de bescherming die slachtoffers krijgen.

Alarmbellen
Seksuele intimidatie en geweld bij studenten neemt toe, schreef de Maastrichtse studentenorganisatie Consent Matters al in 2017 in een brief aan het college van B&W. Stel seksuele straatintimidatie strafbaar, was haar verzoek. Na de brief onderzochten de Limburgse gemeenten samen met de UM of het aantal straatintimidaties werkelijk toenam. Het onderzoek leverde schokkende cijfers op: 67,2 procent van de vrouwen en 18,2 procent van de mannen had te maken gehad met seksuele intimidatie.

Urgentie
In 2018 richtten studenten van de UM WeCare op. WeCare biedt steun aan slachtoffers en wil de maatschappij heropvoeden. De organisatie spreekt van een rape culture, een cultuur waarin "seksuele intimidatie, of het nu verbaal of fysiek is, normaal lijkt". WeCare is een voorvechter van consent culture. Een maatschappij waarin wederzijdse instemming het uitgangspunt is voor seks.

Amnesty International
Onderzoek van Amnesty International in mei 2021 toonde aan dat veel studenten in Nederland te maken hebben met seksueel geweld. 11 procent van de vrouwelijke studenten en 1 procent van de mannen gaf aan tijdens de studententijd te zijn verkracht. Het onderzoek van de UM onder de eigen studentenpopulatie bevestigt dat beeld.

Manifest
Na haar onderzoek vroeg Amnesty alle universiteiten en hogescholen een manifest te ondertekenen. Hiermee beloven zij hun studenten meer bescherming te bieden tegen seksueel geweld en seksuele intimidatie. Na de Vrije Universiteit in Amsterdam en Hogeschool Rotterdam, ondertekende ook de UM het manifest.

Lees ook: Confronterend krijten tegen catcalling: 'Lekkere tieten!'

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen