Overslaan en naar de inhoud gaan

Een onverwacht bewogen 2020 in foto's

Geplaatst opdinsdag 29 december 2020 - 7:45

Liefde voor de hardwerkende zorg en de langverwachte uitspraak in de zaak Nicky Verstappen. Van de Peel die in brand stond tot tractoren op het Vrijthof en de Tour-tijdrit van Dumoulin. Een onverwacht bewogen 2020 samengevat in foto's.

Het begin van 2020 werd de start van een onstuimig jaar voor oud-burgemeester Jos Heijmans van Weert.

jos heijmans tranen (27 nov 2020)
Foto: ANP

Op 11 januari publiceerde De Limburger een artikel waarin stond dat burgemeester Heijmans subsidie heeft gegeven aan een jongerenstichting waar hijzelf de voorzitter van was. Het is de start van een bewogen periode die ertoe leidde dat de burgervader op 26 juni zijn ontslag indiende na een motie van wantrouwen door de gemeenteraad.

Lees ook: Hardt: Hoe Jos Heijmans in een slechte film terechtkwam

Vastelaovend
In 2020 hebben we met zijn allen vastelaovend gevierd. Vanwege storm Dennis werden veel optochten afgelast, maar dit mocht de pret niet drukken. Ondanks alle aanpassingen is Limburg flink uit zijn dak gegaan.

Wat we toen nog niet wisten, is dat carnaval het laatste feestje was dat we konden vieren. Achteraf gezien speelde carnaval waarschijnlijk een grote rol in de verspreiding van het coronavirus.

Het 'nieuwe normaal'
Het virus leek lang een ver-van-mijn-bed-show voor Limburg. Totdat het eind februari plots vlak over de grens opdook in Selfkant. Vanaf dat moment veranderde Limburg. Mondkapjes, grenscontroles, lege terrassen en verlaten winkelstraten. Het 'nieuwe normaal' in onze provincie in beeld:

De Peel staat in brand
Limburg werd in april overvallen door een gigantische vuurzee: natuurgebied de Peel stond in brand. Onwerkelijke beelden van een enorme, verwoestende vuurgloed die het natuurgebied zwartgeblakerd achterliet. Het is de grootste natuurbrand ooit in Nederland waarbij ruim 800 hectare natuur is vernield.

Lees ook: Evaluatie Peelbrand: samenwerking moet beter

Ook de brand in natuurpark De Meinweg had een enorme impact. In één nacht werden meer dan 4000 bewoners van het dorp Herkenbosch geëvacueerd.

Demonstraties
2020 was een jaar vol demonstraties. De Black Lives Matter (BLM) beweging maakte een vuist tegen racisme. Ook boeren gingen veelvoudig de straat op om hun standpunten te verkondigen, net als de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.

Liefde van en voor de zorg
Het zorgpersoneel werkt sinds de komst van het coronavirus dag en nacht door. Honderden medewerkers van politie, brandweer, ambulancedienst, marechaussee en gemeenten applaudisseerden op 2 april een minuut lang voor zorgmedewerkers van de Limburgse ziekenhuizen om hen een hart onder de riem te steken.

Evenementen
Ondanks de vele beperkingen konden we dit jaar toch op een alternatieve manier genieten van evenementen als Pinkpop, het OLS en verschillende concerten.

Sportjaar
Dan de sport. Een Tour de France die ontzettend goed begon voor Tom Dumoulin en zijn ploeg Jumbo Visma, maar die door één tijdrit overhoop werd gehaald. De historische Nederlaag van VVV-Venlo tegen Ajax en de winst van Max Verstappen op het circuit van Silverstone dankzij een superieure bandenstrategie.

Streep door vastelaovend
Op 7 oktober zetten de veiligheidsregio's definitief een streep door het komende carnavalsseizoen. Geen 11devande11de en andere carnavalsevenementen. Die beslissing deed vastelaovendvierend Limburg pijn.

schmink met mondkapje vastelaovend carnaval (8 okt 2020)
Foto: L1 (Ruud van Broekhoven)

Slotstuk in jarenlange zaak Nicky Verstappen
Jarenlang heeft de familie van de overleden Nicky Verstappen geknokt voor gerechtigheid. Op 20 november 2020 was er dan eindelijk een uitspraak in de zaak: Jos Brech wordt tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het ontvoeren en misbruiken van Nicky Verstappen. De 11-jarige jongen kwam in augustus 1998 om het leven op de Brunssummerheide.

Na afloop van de zitting, een slotstuk in de jarenlange zaak, stond de familie de pers te woord. Ditmaal voor het eerst met zekerheid: "We zijn opgelucht dat we nu eindelijk weten wie de dader is."

Lees ook: Familie Verstappen: wel een dader, nog geen antwoorden

Peter Berthie Femke Verstappen vonnis Jos Brech (20 nov 2020)
Foto: L1

Creatieve ondernemers
We sluiten het jaar af met een tweede lockdown. Een sobere kerst zonder horeca en evenementen. Ook kerstinkopen doen in de stad zit er niet in. Ondanks al het slechte nieuws onderdrukt het virus de creativiteit van de ondernemers niet. Een aantal creatieve initiatieven op een rij:

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen