Overslaan en naar de inhoud gaan

Een jaar corona in Limburg: de eerste coronadode

Geplaatst opvrijdag 5 maart 2021 - 6:58

Op 5 maart vorig jaar werd een inwoner van zorgcentrum Hoogstaete in Sittard met ademklachten naar het ziekenhuis vervoerd. Hij bleek corona te hebben. Drie dagen later treurde de provincie om de eerste coronadode in Limburg.

Het nieuws zorgde voor veel onrust in zorgcentrum Hoogstaete.

Landelijke aandacht
Landelijke en provinciale media verzamelden zich rond het zorgcentrum. Onzekerheid en onrust staken de kop op onder de medewerkers, omdat er nog zo weinig bekend was over het virus. Was er kans op besmetting? Brachten ze hun eigen familie en vrienden in gevaar? "Iedereen was bang, niemand wist wat er op ons afkwam", zo vertelt unitmanager Ineke Maes-Herberigs van Hoogstaete.

Herinneringen
"Je merkt ook wel dat juist rond deze datum de beelden van die dagen weer terugkomen in de herinnering. Wat mij het meest is bijgebleven, is het feit dat al onze medewerkers zijn blijven werken. Niemand haakte af, er kwamen zelfs mensen in vakantietijd uithelpen als het nodig was. Het was superspannend, maar iedereen is liefde blijven geven aan de bewoners."

Beschermingsmiddelen
Een jaar na dato lijkt het ook onwerkelijk hoe gereageerd werd op het eerste dodelijke coronaslachtoffer. "We hebben met het hele personeel bij elkaar gezeten om de situatie te bespreken. Dat deden we in die periode heel vaak, juist om iedereen op de hoogte te houden en onzekerheid weg te nemen. Maar we zaten toen gewoon nog met heel veel mensen in een ruimte, zonder afstand en zonder beschermingsmiddelen."

Onnodig veel slachtoffers
De kennis over het virus was nog heel beperkt in die eerste maanden. Gedacht werd dat het virus alleen overdraagbaar was bij fysieke klachten. En het RIVM verkondigde heel stellig dat het virus zich niet via de lucht kon verspreiden. Beschermingsmiddelen werden niet nodig geacht én waren nauwelijks voorradig. De discussie over het nut van mondkapjes duurde zelfs tot oktober. Het leidde tot onnodig veel besmettingen en doden in de Limburgse verpleeghuizen.

"Gelukkig is de rust nu teruggekeerd", aldus Ineke Maes-Herberigs. "Al onze inwoners zijn tenminste één keer gevaccineerd, dat brengt veel rust. We zijn trots op de manier waarop we met de crisis om zijn gegaan. Het was uitermate verdrietig voor cliënten en medewerkers, maar het heeft ons ook veel gebracht. En met alle publiciteit hebben we ook ontzettend veel steun gekregen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen