Overslaan en naar de inhoud gaan

Eén gids op zoek naar nieuw provinciebestuur

Geplaatst opvrijdag 16 april 2021 - 18:43

Eén gids moet de komende tijd bekijken hoe een nieuw provinciebestuur gevormd kan worden. Deze niet-Limburgse gids met politiek-bestuurlijke ervaring en 'van statuur' moet zo snel mogelijk beginnen.

Dat is besloten in het presidium. Dat is de vergadering van fractievoorzitters in de Provinciale Staten.

Geen naam
Namen worden in dit stadium nog niet naar buiten gebracht omdat de kandidaat of kandidaten nog benaderd moeten worden. De opdracht aan de gids/verkenner is om een college te vormen dat kan rekenen op een breed draagvlak in het Limburgs Parlement.

Lees ook: Johan Remkes waarnemend gouverneur van Limburg

Opties
Daarbij gaat het in wezen om twee varianten. Variant één is: een nieuw extraparlementair provinciebestuur met partijloze gedeputeerden of met meer partijgebonden bestuurders. De andere optie is een coalitie van een aantal partijen met een coalitieprogramma. In een vergadering van het Limburgs Parlement sprak alleen de SP zich daar nu al duidelijk voor uit. "Wij willen een coalitie. Sterk, stabiel en sociaal", aldus fractievoorzitter Marc van Caldenberg. Een motie van de partij daarover werd met 37 tegen 9 stemmen verworpen. Behalve de SP stemden alleen GroenLinks en één PvdA'er voor.

Extraparlementair
Een meerderheid is voor een herhaald extraparlementair college, zo bleek in het debat. Het is nu aan de gids om aan de hand van gesprekken met de twaalf fracties alle mogelijkheden op een rijtje te zetten en op basis daarvan aanbevelingen te doen.

Lees ook: Extraparlementair college na nog geen twee jaar ter ziele

Vertrouwen
De aanstelling van gids(en) stond in een motie van de VVD, die met 42 tegen 4 (SP) stemmen werd aangenomen. Daarin was aanvankelijk nog sprake van één of twee personen. Voorstanders van één gids vonden dat overzichtelijker. "Het gaat dan om één persoon waar iedereen vertrouwen in heeft", zo stelde PvdA-fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers. Voorstanders van een duo vonden juist een 'kleine commissie' daadkrachtiger omdat personen elkaar dan ook kunnen aanvullen. Zo’n commissie zou dan ook uit één man en één vrouw kunnen bestaan.

Maar een meerderheid koos dus uiteindelijk voor een eenhoofdige gids.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen