Overslaan en naar de inhoud gaan

Een gezinsuitje op zonnekracht door Australië

Geplaatst opzondag 13 oktober 2019 - 10:00

Vijf Limburgse studenten van de Technische Universiteit Eindhoven zijn zondagochtend begonnen aan een onvergetelijk avontuur in Australië.

Evan Quadvlieg, Gijs Roelofs, Tim Beurskens, Dennis Struver en Martijn Ruijzendaal rijden komende week in een gezinsauto op zonnekracht van Darwin naar Adelaide, 3000 kilometer dwars door het platteland.

Het is natuurlijk afwachten of de experimentele wagen met de naam Stella Era het volhoudt maar de vooruitzichten zijn gunstig. Tijdens eerdere edities van de Bridgestone World Solar Challenge won de TU Eindhoven telkens in de zogenoemde Cruiserklasse, de competitie voor gezinsauto's.

Gebruiksgemak
Daar waar de studententeams van Delft en Enschede zich richten op snelle eenpersoons-wagens, gaat de aandacht van het Solar Team Eindhoven vooral uit naar comfort, gebruiksgemak, betrouwbaarheid, kortom praktisch nut. Want ook die zijn bepalend voor de eindzege. Een vakjury kent extra punten toe voor dit soort zaken. Daarom wordt pas enige tijd na de finish op 20 oktober bekend wie zich wereldkampioen mag noemen.

1800 kilometer
De Stella Era is overigens niet traag. De wagen haalt met gemak een kruissnelheid van 120 kilometer per uur. Nog belangrijker is de verbluffende actieradius. Met een volle batterij haalt de auto 900 kilometer. Komt daar nog een zonnige dag bovenop, dan rolt de wagen vlot door naar de 1800 kilometer. Dat dankt de auto aan tal van slimmigheidjes.

Zo wordt het complete dak gevormd door een zonnepaneel dat de batterij laadt. In twee wielen zitten elektromotoren voor de aandrijving. Door de directe overbrenging wordt een energie-rendement gehaald van bijna 99 procent. Zodra de remmen worden gebruikt, vloeit de energie terug naar de batterij. En de wagen is voorzien van een computer die continu uitrekent wat de optimale rijstijl is.

Laadpaal op wielen
Het allerlaatste snufje dat het team bedacht, is uniek. Stella Era kan overtollige energie delen met andere auto's. Eigenaren van elektrische voertuigen kunnen met een speciale app op hun mobieltje zien waar de Stella Era staat en tegen een vergoeding 'tanken'. Om te voorkomen dat Stella's batterij helemaal wordt leeggezogen, heeft de wagen inzicht in de agenda van de eigenaar en de actuele weersverwachting. Aan de hand daarvan berekent de Stella hoeveel energie er kan worden afgestaan aan andere auto's. Dus zelfs als de auto stilstaat, verdient hij zich terug als laadpaal op wielen.

Toekomstmuziek
De gezinsauto op zonne-energie is allang geen toekomstmuziek meer. Studenten van het allereerste Solar Team Eindhoven, lanceerden dit jaar de Lightyear One. Het is de eerste commerciële variant die op de Automotive Campus in Helmond wordt gebouwd. Met een prijskaartje van 149.000 euro voor de eerste serie niet bepaald goedkoop. Toch hebben zich intussen al honderd kopers aangemeld die hun groene imago op zonnige wijze willen uitdragen.

Lees ook: Zonneauto van Bundenaar botst tegen Australische vangrail

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen