Overslaan en naar de inhoud gaan

Een gezinsuitje op zonnekracht door Australië

Geplaatst opzondag 13 oktober 2019 - 10:00

Vijf Limburgse studenten van de Technische Universiteit Eindhoven zijn zondagochtend begonnen aan een onvergetelijk avontuur in Australië.

Evan Quadvlieg, Gijs Roelofs, Tim Beurskens, Dennis Struver en Martijn Ruijzendaal rijden komende week in een gezinsauto op zonnekracht van Darwin naar Adelaide, 3000 kilometer dwars door het platteland.

Het is natuurlijk afwachten of de experimentele wagen met de naam Stella Era het volhoudt maar de vooruitzichten zijn gunstig. Tijdens eerdere edities van de Bridgestone World Solar Challenge won de TU Eindhoven telkens in de zogenoemde Cruiserklasse, de competitie voor gezinsauto's.

Gebruiksgemak
Daar waar de studententeams van Delft en Enschede zich richten op snelle eenpersoons-wagens, gaat de aandacht van het Solar Team Eindhoven vooral uit naar comfort, gebruiksgemak, betrouwbaarheid, kortom praktisch nut. Want ook die zijn bepalend voor de eindzege. Een vakjury kent extra punten toe voor dit soort zaken. Daarom wordt pas enige tijd na de finish op 20 oktober bekend wie zich wereldkampioen mag noemen.

1800 kilometer
De Stella Era is overigens niet traag. De wagen haalt met gemak een kruissnelheid van 120 kilometer per uur. Nog belangrijker is de verbluffende actieradius. Met een volle batterij haalt de auto 900 kilometer. Komt daar nog een zonnige dag bovenop, dan rolt de wagen vlot door naar de 1800 kilometer. Dat dankt de auto aan tal van slimmigheidjes.

Zo wordt het complete dak gevormd door een zonnepaneel dat de batterij laadt. In twee wielen zitten elektromotoren voor de aandrijving. Door de directe overbrenging wordt een energie-rendement gehaald van bijna 99 procent. Zodra de remmen worden gebruikt, vloeit de energie terug naar de batterij. En de wagen is voorzien van een computer die continu uitrekent wat de optimale rijstijl is.

Laadpaal op wielen
Het allerlaatste snufje dat het team bedacht, is uniek. Stella Era kan overtollige energie delen met andere auto's. Eigenaren van elektrische voertuigen kunnen met een speciale app op hun mobieltje zien waar de Stella Era staat en tegen een vergoeding 'tanken'. Om te voorkomen dat Stella's batterij helemaal wordt leeggezogen, heeft de wagen inzicht in de agenda van de eigenaar en de actuele weersverwachting. Aan de hand daarvan berekent de Stella hoeveel energie er kan worden afgestaan aan andere auto's. Dus zelfs als de auto stilstaat, verdient hij zich terug als laadpaal op wielen.

Toekomstmuziek
De gezinsauto op zonne-energie is allang geen toekomstmuziek meer. Studenten van het allereerste Solar Team Eindhoven, lanceerden dit jaar de Lightyear One. Het is de eerste commerciële variant die op de Automotive Campus in Helmond wordt gebouwd. Met een prijskaartje van 149.000 euro voor de eerste serie niet bepaald goedkoop. Toch hebben zich intussen al honderd kopers aangemeld die hun groene imago op zonnige wijze willen uitdragen.

Lees ook: Zonneauto van Bundenaar botst tegen Australische vangrail

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen