Overslaan en naar de inhoud gaan

Eén geurnorm voor boeren in kern Egchel

Geplaatst opvrijdag 24 juli 2015 - 14:47

Boeren in of bij de dorpskern van Egchel zullen bij uitbreiding van hun bedrijf extra maatregelen moeten nemen.

De hele dorpskern van Egchel krijgt namelijk op verzoek van de raad één geurnorm: 3 ou/m³.

Strenger
De geurverordening wordt zodanig aangepast, dat de geurnorm in de dorpskern (dus inclusief de nieuw te bouwen woonwijk Giel Peetershof) 3 ou/m³ (3 odor units per kubieke meter) wordt en in een deel van het buitengebied 5,5. Voor twee bedrijven die al wilden uitbreiden, worden de regels hierdoor strenger dan in 2008 bepaald en recent vergund. Voor één van die bedrijven is het probleem opgelost door het opkopen van de geurruimte van de buurman. Met een andere is de gemeente in gesprek.

Landbouwontwikkelingsgebied
Voor het landbouwontwikkelingsgebied (LOG) in het dorp worden de mogelijkheden tot vestiging verruimd. De plannen voor een LOG dateren al van 2008. Toen is met de inwoners afgesproken dat de stank niet zou toenemen met de komst van het LOG Egchelse Heide, bedoeld voor agrariërs in de knel om uit te breiden. Ook gaf de provincie als tegenprestatie destijds toestemming om in het buitengebied een nieuwbouwwijk te realiseren, de Giel Peetershof.

Raad van State
Begin dit jaar zette de Raad van State echter een streep door het bestemmingsplan voor het LOG dat hierdoor moest worden herzien. Maar inmiddels zijn de uitgangspunten ingehaald door de tijd. Een biggenstal is gebouwd en de eigenaar hiervan wil uitbreiden, de initiatiefnemer voor een mestverwerker is afgehaakt. Nu is er nog wel belangstelling voor kavels als de regels minder strikt zijn. Dus vervalt de eis dat de percelen alleen zijn voor intensieve veehouderij en kan bijvoorbeeld een boomkweker zich er ook vestigen.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Jaar lang geen uitbreiding veehouderijen Leudal
Steep door LOG Egchelse Heide
Peel en Maas kijkt weer naar uitgangspunten LOG
Hiddema lijstduwer Forum voor Democratie bij verkiezingen
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen