Overslaan en naar de inhoud gaan

Een gebroken teen, twee spuiten en die beslissende assist

Geplaatst opdonderdag 31 december 2015 - 10:05

Twee spuiten moesten eraan te pas komen om Frank Demouge op te lappen voor de wedstrijd van het jaar. Met de beslissende assist had de aanvaller uiteindelijk een belangrijk aandeel in de promotie van Roda JC.

1Limburg blikt tussen kerst en oud & nieuw dagelijks terug met personen die in 2015 veelvuldig in het nieuws waren. We sluiten vandaag af met Frank Demouge: de Roda-aanvaller die in zijn laatste profduel één van de hoogtepunten uit zijn carrière beleefde, waarna een roemloos afscheid volgde.

Supporters
Een beetje steekt het nog wel, dat hij geen afscheid heeft kunnen nemen van de Roda-supporters. "Ik heb bij al mijn clubs afscheid genomen, soms zelfs met vuurwerk. Ik kon het bij Roda ook vanaf het begin goed met de supporters vinden, zit ook nu nog wel vaker op de tribune. Maar Roda neemt volgens mij nooit afscheid van spelers. Ook van Malki niet bijvoorbeeld, terwijl die er toch heel wat inschoot."

Frank Demouge (R) in actie voor Roda JC tegen Helmond Sport.
Foto: MGL/Ermindo Armino

Akkefietje
Eerst maar eens terug naar dat tumultueuze seizoen. Een voetbaljaar van vallen en opstaan voor Demouge. De 34-jarige aanvaller begon nog als basisspeler, maar werd in maart ineens persona non grata. In de laatste weken van trainer René Trost belandde de blonde spits zelfs op de bank. "Er was een akkefietje met de trainer. Dat is nu weer vergeten. Ik speelde daarvoor alles en ineens belandde ik, en nog een paar jongens, op de bank. Gelukkig stond ik meteen weer in de basis toen Rick (Plum, red.) het overnam. Hij zei: 'Jij speelt altijd'."

Spuiten
Toch zagen we Demouge ook na de trainerswissel maar weinig in actie. Een gebroken teen hield de spits aan de kant en een roemloos slot van zijn profloopbaan dreigde. Uiteindelijk kwam de aanvaller in extremis toch nog in actie: in die allesbeslissende uitwedstrijd tegen NAC. "De trainer was redelijk snel ontevreden en stuurde me na 25 minuten al naar de kleedkamer. Daar heeft de fysiotherapeut toen twee spuiten in mijn teen gezet. Meteen daarna hoorden we de stadionspeaker iets omroepen. Omdat er bijna niemand juichte, wisten we dat de 1-0 voor ons moest zijn."

Rode kaarten
De invalbeurt van Demouge werd uitgesteld. Tot grote vreugde van hemzelf. "Ik had vijf weken helemaal niets gedaan. Ik ben een beetje warm blijven lopen en heb alleen maar tegen Rick gezegd: 'wacht nog maar even'. Na de rode kaart kwam ik er toch in en zijn we vol op de 2-0 gaan spelen. Alleen kregen wij zelf toen ook al snel rood."

Geen geloof
Die zinderende minuten daarna rekent Demouge tot de hoogtepunten uit zijn carriere. "Omdat niemand meer verwachtte dat we het zouden redden. Zeker niet na die goal van Marcellis in de verlenging. Zij bleven maar tijdrekken en wij kwamen er eigenlijk niet meer aan te pas." Tot dat ene moment. "Ik zat niet lekker in de wedstrijd; had heel veel last van de teen en kon eigenlijk amper spelen. Maar je blijft hopen op die ene bal. En toen kwam die voorzet. Ik zag Tom (Van Hyfte, red.) perfect inlopen en wist dat die bal van mij goed moést zijn. Gelukkig was-ie dat ook."

Die knie
Als een veredelde laatste man speelde Demouge vervolgens het duel uit. "Ik dacht alleen maar: nog zeven minuten vasthouden die voorsprong." Een missie waarin Roda slaagde. De ploeg promoveerde en een groot volksfeest barste in Kerkrade los. En Demouge?

Demouge verdween uit beeld. Inmiddels speelt hij in België in de vierde klasse bij FC Knokke. Een niveau waarop hij zich moeiteloos staande houdt, al weet hij niet of hij er nog een jaar aan vastplakt. "De knie, die is versleten. Maar ik heb het hier prima naar mijn zin. Mijn vriendin is zwanger en we hebben een huis gekocht. Hopelijk kan het nog een jaartje."

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Promotie Roda JC
Promotie Roda JC gekozen tot 'Het moment van 2015'
Derby's, financiële kopzorgen en feest: voetbaljaar 2015
Nooit meer nummer 12 bij Roda
Nummer 12 voor de supporters, Demouge krijgt 15
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen