Overslaan en naar de inhoud gaan

Een dode en 16 nieuwe besmettingen door coronavirus

Geplaatst opdinsdag 28 juli 2020 - 16:17

De afgelopen week is er een persoon overleden aan het coronavirus in Limburg. Verder zijn er zestien nieuwe besmettingen. Er zijn geen nieuwe ziekenhuisopnames bekend.

De overleden persoon komt uit de gemeente Sittard-Geleen.

Correcties
In totaal zijn er sinds de pandemie Nederland bereikte, ten minste 4914 provinciegenoten die het virus onder de leden hebben gehad. Daarnaast zijn er een aantal correcties uitgevoerd, waardoor het er 41 meer zijn dan vorige week. Dat blijkt uit de Coronamonitor van de GGD's en het RIVM. Vorige week meldde de Coronamonitor zes nieuwe besmettingen. Deze week zijn dat er dus zestien.

Geen doden
Het dodental in de provincie staat nu op 717. Het lijkt daarmee of er ten opzichte van de laatste peildatum van 21 juli wat is bijgewerkt. Het aantal doden stond toen op 750, waardoor het aantal doden door het coronavirus naar beneden is bijgesteld. Het totaal aantal ziekenhuisopnames door het coronavirus is 1528. Ook hier heeft een correctie plaatsgevonden. Vorige week stond dat aantal nog op 1561.

Landelijk
Uit de nieuwe cijfers blijkt dat Limburg niet meedoet aan de landelijke trend van het oplopende aantal besmettingen. Landelijk zijn er 1329 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op covid-19. Dat zijn er 342 meer dan vorige week, en 795 meer dan de week daarvoor. De afgelopen week zijn er in Nederlandse ziekenhuizen 23 mensen opgenomen (geweest) met covid-19. Dat zijn er 4 meer dan een week eerder. De afgelopen week overleden er landelijk 9 mensen aan het coronavirus. Een week eerder waren dat er 7.

Het reproductiegetal, het getal wat aangeeft hoeveel mensen iemand met het coronavirus kan besmetten, is iets gestegen. Vorige week was er een reproductiegetal van 1,29. Het was toen voor het eerst sinds 15 maart dat het reproductiegetal geheel boven de 1,0 lag, zo meldde het RIVM op haar website.

Zorgen
De afgelopen week namen de zorgen over het toenemend aantal coronabesmettingen toe. Afgelopen woensdag riep minister Grapperhaus tijdens een speciale persbijeenkomst de burgers op om waakzaam te zijn en zich aan de regels te houden. Op vrijdag maakte diezelfde minister na een overleg bekend dat er een onderzoek zal gaan plaatsvinden naar het nut van mondkapjes. Steeds meer mensen riepen de afgelopen week op om dat te verplichten, net als in vele andere landen in Europa, zoals ook in buurland Belgiƫ. Daar stijgt het aantal besmettingen snel, met name in de regio Antwerpen. Ook coronagezant Feike Sijbesma riep in een interview met het NRC op om maatregelen te nemen, om een tweede lockdown te voorkomen.

Testen
De afgelopen week steeg het ook het aantal afgenomen testen. In de GGD-teststraten kwamen 23.000 mensen afgelopen week langs voor een test. Ook in Limburg steeg het aantal afgenomen testen in verband met covid-19. Bij de GGD-Zuid Limburg werden afgelopen week 3.094 mensen getest en bij de GGD in Noord-Limburg lieten 2.538 mensen zich testen. In totaal hebben zich 28.254 mensen in Limburg zich laten testen sinds 1 juni, toen de teststraten open gingen. De GGD liet ook weten ook voor de komende periode voldoende testcapaciteit te hebben.

Lees ook: Meer coronatesten afgenomen in Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen