Overslaan en naar de inhoud gaan

Een DNA-verwantschapsonderzoek: wat is dat precies?

Geplaatst opvrijdag 26 januari 2018 - 10:00

In het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen gaan politie en justitie een groot dna-verwantschapsonderzoek inzetten. In dit artikel leggen we uit wat zo'n onderzoek inhoudt.

Wie wordt opgeroepen voor het dna-verwantschapsonderzoek?
Justitie gaat een grote groep mannen oproepen om vrijwillig DNA af te staan. Het onderzoek start vanaf 24 februari onder een groep van 21.500 mannen tussen de 18 en 75 jaar. Het is het meest grootschalige onderzoek op dit gebied ooit, zeggen politie en justitie.

Alle mannen in Landgraaf, een klein deel van Heerlen en een stukje Brunssum krijgen een oproep om mee te doen aan het verwantschapsonderzoek.

Lees ook: DNA-onderzoek Nicky rond Brunssummerheide en Heibloem

Waar wordt naar gezocht tijdens het onderzoek?
Bij een dna-verwantschapsonderzoek wordt niet gezocht naar een één-op-één match, maar een match in de mannelijke familiaire lijn. Zo kunnen politie en justitie uiteindelijk via een deelnemer uitkomen bij bijvoorbeeld een verre achterneef. Het verwantschapsonderzoek moet leiden tot een verdachte die meer weet over de dood van Nicky Verstappen.

Lees ook: Zaak Nicky Verstappen: profiel van de dader

In deze video wordt uitgelegd hoe een DNA-verwantschapsonderzoek werkt.

Sinds wanneer is dit verwantschapsonderzoek mogelijk?
Toen Nicky Verstappen in 1998 dood werd gevonden was er nog geen grootschalig dna-verwantschapsonderzoek mogelijk. De juridische basis daarvoor ontbrak. Dat veranderde in 2012. Toen nam het parlement hiervoor een wet aan.

Tot op heden bleek het dna-materiaal dat gevonden werd bij Nicky te slecht te zijn van kwaliteit voor een dergelijk onderzoek. Door nieuwe technieken is dat materiaal nu wel geschikt.

Wat zijn de ervaringen tot nu toe?
Het dna-verwantschapsonderzoek is pas in enkele onopgeloste moordzaken toegepast. De bekendste daarvan is de moord op Marianne Vaatstra in 1999. Ruim 8.000 mannen werden gevraagd om vrijwillig dna af te staan. Hierdoor werd de zaak opgelost. De dader zit nu een jarenlange celstraf uit.

Afgelopen december werd ook in de zaak van Milica van Doorn uit Zaandam een verdachte opgepakt nadat een familielid vrijwillig dna had afgestaan tijdens een grootschalig onderzoek.

Lees ook: Rechercheurs Verstappen putten vertrouwen uit 'zaak Milica'

Hoe gaat het dna-verwantschapsonderzoek onder de bevolking in z'n werk?
Deelnemers staan met een wattenstaafje wangslijm af. Dat is pijnloos en het dna-materiaal wordt anoniem door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht. Van het afgenomen dna-materiaal wordt een profiel gemaakt dat in de mannelijke lijn van de familie onveranderd wordt doorgegeven: het zogenoemde Y-chromosoom.

Die profielen uit het dna van de duizenden deelnemers worden vergeleken met het dna-materiaal dat gevonden is bij het slachtoffer. Bij een overeenkomst kunnen politie en justitie verder gaan zoeken naar naaste en verre verwanten in de familiestamboom van de betreffende persoon. Op zoek naar een mogelijke verdachte.

Bij dna-onderzoek wordt met een wattenstaafje wangslijm afgenomen.
Foto: iStock

Is deelname verplicht?
Nee, dat gebeurt volledig op vrijwillige basis. Dus iemand die weigert om mee te doen, is daarmee nog geen verdachte. Maar hoe meer mensen meedoen, hoe groter de kans is dat een link naar zijn familie kan worden gevonden. Ook mensen die niet worden opgeroepen, mogen meedoen.

Waarom worden alleen mannen gevraagd om materiaal af te staan?
Politie en justitie gaan in de zaak van Nicky Verstappen uit van een mannelijke verdachte. Daarnaast heeft het alleen bij mannen zin om verwantschap te onderzoeken, omdat het eerder genoemde Y-chromosoom niet verandert bij generatie op generatie.

Wordt het dna-materiaal ook voor andere zaken gebruikt?
De procedure om vrijwillig dna af te staan, is met veel waarborgen omkleed. Alle wattenstaafjes met speeksel worden na afloop vernietigd en het onderzoek wordt alleen gebruikt om helderheid te krijgen in de mysterieuze dood van Nicky Verstappen. Ook de gemaakte dna-profielen worden na afloop vernietigd.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Nicky Verstappen
LIVE: Persconferentie over onderzoek dood Nicky Verstappen
Natuurgebied Brunssummerheide
Onderzoeksteam bracht nieuwe ontwikkelingen aan het licht
Nieuwe ontwikkelingen in onderzoek zaak Nicky Verstappen
Tientallen tips over verblijfplaats verdachte Jos Brech
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen