Overslaan en naar de inhoud gaan

Edelchemie moet binnen drie maanden met saneringsplan komen

Geplaatst opvrijdag 23 juli 2021 - 13:43

Het voormalige recyclingbedrijf Edelchemie in Panheel moet binnen drie maanden een plan opstellen voor de sanering van de bodemverontreiniging op zijn terrein.

Dat heeft de provincie als bevoegd gezag aan eigenaar Leon Nevels laten weten. Daarmee gaat het dossier van Edelchemie na jaren van rust een nieuwe fase in.

Saneringsvariant
Adviesbureau Arcadis heeft eerder uitgerekend dat een sobere en doelmatige saneringsvariant 2,5 tot 3 miljoen euro kost. Bij een optimale variant gaat het om 5,5 tot 6 miljoen euro. Uit een uitgebreide mededeling van gedeputeerde Geert Gabriëls (GroenLinks) aan het Limburgs Parlement blijkt dat de provincie drie scenario’s heeft onderzocht.

In het eerste zouden de terreinen van Edelchemie worden verkocht. De provincie heeft daar in het verleden beslag op laten leggen. De sanering zou dan worden betaald uit de verkoopprijs. Maar die mogelijkheid wordt "niet reëel geacht". Vanwege de aanwezige verontreiniging en omdat de zonen van de eigenaar recht van opstal hebben op een aantal gebouwen op het terrein, kan daar nooit een fatsoenlijke prijs voor worden gekregen, zo is de redenering.

Scenario
In een tweede scenario neemt de provincie de gronden van Edelchemie over en vervalt het recht van opstal. Edelchemie moet dan wel de 1,2 miljoen euro betalen die het eerdere opruimen van de bovengrondse verontreinigde afvalstoffen heeft gekost. Het voordeel van deze constructie zou zijn dat partijen ‘voorgoed van elkaar af zijn’ en er geen sprake is van verdere juridische procedures en kosten, aldus gedeputeerde Gabriëls.

Maar dat weegt niet op tegen het nadeel dat de provincie grond verwerft zonder concreet beleidsdoel en dat zij opdraait voor eventueel hogere saneringskosten als de verontreiniging ernstiger is dan nu wordt aangenomen.

Zuivere scenario
Vandaar dat het provinciebestuur kiest voor wat het meest zuivere scenario wordt genoemd. Daarbij moet het voormalige recyclingbedrijf dus zelf met een saneringsplan komen. De plicht daarvoor is eerder opgeschort omdat er gesprekken liepen met Edelchemie. Mocht het plan niet binnen de beoogde drie maanden op tafel liggen, dan volgen juridische stappen. Er wordt dan een saneringsbevel opgelegd en indien nodig wordt handhavend opgetreden.

Twee decennia
De kwestie Edelchemie speelt al ruim twee decennia. In 2005 werd het bedrijf op last van de provincie gesloten. In 2012 werd ingegrepen vanwege de verontreiniging op het terrein die in haar ogen niet langer getolereerd kon worden. Het besluit over hoe verder met Edelchemie werd overigens nog door het vorige provinciebestuur op 27 oktober 2020 genomen. “Door vertraagde interne afstemming in de afgelopen coronatijd en de bestuurlijke omstandigheden en wisselingen dit voorjaar is het informeren richting uw Staten vertraagd. Waarvoor excuus”, zo schrijft de (nieuwe) gedeputeerde Gabriëls aan het Limburgs Parlement.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen