Overslaan en naar de inhoud gaan

'Eclipsjager' Henk Bril mist geen enkele zonsverduistering

Geplaatst opdonderdag 10 juni 2021 - 20:51

Spektakel is een groot woord maar voor hoby-astronomen als Henk Bril is een gedeeltelijke zonsverduistering evengoed zeer bijzonder.

Op zijn oprit in Nieuwstadt staat twee telescopen gericht op de zon. Henk Bril (59) heeft de hele wereld over gereisd om eclipsen te bekijken, te filmen en te fotograferen. "Dat deze gedeeltelijke zonsverduistering prima vanuit thuis te volgen is, is best bijzonder. Ik kan de telescopen gebruiken die ik normaal nooit mee neem als ik op reis ga."

Video: L1

Gat in je oog
Rond lunchtijd voltrekt zich in het heelal een schouwspel waar Henk Bril een paar uurtjes vrij voor heeft genomen van zijn werk. Een stokoude telescoop uit de jaren zestig en een nieuwer model zijn in stelling gebracht. "Een zonnefilter is nodig. Anders brandt het felle licht een gat in je oog tot in je achterhoofd. Dat moeten we niet hebben", vertelt de Fries die 36 jaar geleden naar Limburg verhuisde.

Hapje uit de zon
Eén van de twee sterrenkijkers is gekoppeld aan de laptop. Henk Bril kan op het beeldscherm precies volgen hoe het natuurfenomeen zich voltrekt. De andere kijker werkt als een projector. Het beeld dat de lens van de zon vangt wordt geprojecteerd op een wit metalen plaatje. De maan neemt een hapje uit de zon. Het is haarscherp te zien.

Eclips
China, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Henk Bril reist de hele wereld over om een eclips op de beste locatie te zien. "Het laat zich altijd goed plannen. We weten al héél lang van tevoren wanneer zoiets zich afspeelt."

Wonderbaarlijk
3 juni 1977. Henk Bril weet het nog exact. "Dat was de dag dat ik voor het eerst door een telescoop mocht kijken van een vriend. Ik was toen vijftien jaar. Vanaf dat moment werd alles anders. Wonderbaarlijk."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen