Overslaan en naar de inhoud gaan

'Eclipsjager' Henk Bril mist geen enkele zonsverduistering

Geplaatst opdonderdag 10 juni 2021 - 20:51

Spektakel is een groot woord maar voor hoby-astronomen als Henk Bril is een gedeeltelijke zonsverduistering evengoed zeer bijzonder.

Op zijn oprit in Nieuwstadt staat twee telescopen gericht op de zon. Henk Bril (59) heeft de hele wereld over gereisd om eclipsen te bekijken, te filmen en te fotograferen. "Dat deze gedeeltelijke zonsverduistering prima vanuit thuis te volgen is, is best bijzonder. Ik kan de telescopen gebruiken die ik normaal nooit mee neem als ik op reis ga."

Video: L1

Gat in je oog
Rond lunchtijd voltrekt zich in het heelal een schouwspel waar Henk Bril een paar uurtjes vrij voor heeft genomen van zijn werk. Een stokoude telescoop uit de jaren zestig en een nieuwer model zijn in stelling gebracht. "Een zonnefilter is nodig. Anders brandt het felle licht een gat in je oog tot in je achterhoofd. Dat moeten we niet hebben", vertelt de Fries die 36 jaar geleden naar Limburg verhuisde.

Hapje uit de zon
Eén van de twee sterrenkijkers is gekoppeld aan de laptop. Henk Bril kan op het beeldscherm precies volgen hoe het natuurfenomeen zich voltrekt. De andere kijker werkt als een projector. Het beeld dat de lens van de zon vangt wordt geprojecteerd op een wit metalen plaatje. De maan neemt een hapje uit de zon. Het is haarscherp te zien.

Eclips
China, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Henk Bril reist de hele wereld over om een eclips op de beste locatie te zien. "Het laat zich altijd goed plannen. We weten al héél lang van tevoren wanneer zoiets zich afspeelt."

Wonderbaarlijk
3 juni 1977. Henk Bril weet het nog exact. "Dat was de dag dat ik voor het eerst door een telescoop mocht kijken van een vriend. Ik was toen vijftien jaar. Vanaf dat moment werd alles anders. Wonderbaarlijk."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen