Overslaan en naar de inhoud gaan

Echtse wil ecologisch park met tiny houses en voedselbos

Geplaatst opdonderdag 13 mei 2021 - 22:14

Ginny Mulders is naar eigen zeggen de eerste in de gemeente Echt-Susteren die permanent in een tiny house woont. Het leven met haar vriend in het duurzame minihuis in Maria Hoop bevalt haar zo goed, dat het nu haar wens is om nog meer mensen in en met de natuur te laten leven.

Een tiny house is een kleine woning van maximaal 50 vierkante meter. Tiny houses worden op een duurzame wijze gebouwd en zijn vaak zelfvoorzienend door bijvoorbeeld zonnepanelen, regenwater en een composttoilet.

‘Kans voor gemeente’
Voor haar plannen is ze op zoek naar een stuk grond van minimaal anderhalve hectare voor een eerste pilotproject met minimaal vijf tiny houses. Ze polst verschillende gemeenten, waaronder Echt-Susteren. In 2018 bleek in de gemeente geringe interesse te zijn voor tiny houses, maar de gemeente noemt dit initiatief nu een kans voor een ecologische ontwikkeling en een positieve bijdrage voor de leefbaarheid.

Vijf tiny houses met voedselbos
Deze week deelde Ginny haar idee in een raadscommissie. Ze wil minimaal vijf jaar lang samen met andere gelijkgestemden leven op een park nét buiten de bebouwde kom en tegen een natuurgebied aan. Op het park moeten minimaal vijf tiny houses komen met een voedselbos, gemeenschappelijke voorzieningen, gedeelde tuinen en een gezamenlijke activiteitenruimte.

Krappe woningmarkt
Een commune wordt het niet volgens Ginny, want in het idee staat centraal dat ook omwonenden welkom zijn om te recreëren op het park of bijvoorbeeld te helpen in de tuinen. Ze denkt dat haar plannen ook enig soelaas bieden voor de huidige krappe woningmarkt. “Veel mensen die klein, duurzaam en ecologisch willen wonen zijn meestal een één- tot tweepersoonshuishouden. Vooral voor jongere mensen en senioren zou dit een oplossing kunnen zijn”, vertelt ze.

Gemeente
De Echtse merkt dat veel mensen haar initiatief steunen. Mocht het park er komen, dan zitten de kleine huisjes volgens haar in een mum van tijd vol. Maar het project staat nog lang niet in kannen en kruiken. Zo is er nog geen geschikte grond gevonden en ook het beleid werkt niet mee. “Er mist op dit moment in Nederland überhaupt een stukje beleid en wetgeving waardoor het zoeken is hoe je zo’n innovatief totaalconcept realiseert. Hoe pas je dat in in het huidige beleid? Wij geloven dat de nieuwe omgevingswet daar nu al mogelijkheden voor biedt.”

Vergunning
Met dat beleid kreeg ze ook te maken toen ze met haar partner permanent in een tiny house wilde gaan wonen. Ze kreeg twee jaar geleden een tijdelijke vergunning van de gemeente Echt-Susteren om een tiny house neer te zetten op een stuk grond van iemand. Dit najaar loopt die vergunning af. Een beleid voor tiny houses heeft Echt-Susteren nog niet, maar daar wordt aan gewerkt. Volgens de gemeente is de markt voor tiny house een kleine markt die nauwelijks invloed zal hebben op de woningmarkt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen