Overslaan en naar de inhoud gaan

Echtse wil ecologisch park met tiny houses en voedselbos

Geplaatst opdonderdag 13 mei 2021 - 22:14

Ginny Mulders is naar eigen zeggen de eerste in de gemeente Echt-Susteren die permanent in een tiny house woont. Het leven met haar vriend in het duurzame minihuis in Maria Hoop bevalt haar zo goed, dat het nu haar wens is om nog meer mensen in en met de natuur te laten leven.

Een tiny house is een kleine woning van maximaal 50 vierkante meter. Tiny houses worden op een duurzame wijze gebouwd en zijn vaak zelfvoorzienend door bijvoorbeeld zonnepanelen, regenwater en een composttoilet.

‘Kans voor gemeente’
Voor haar plannen is ze op zoek naar een stuk grond van minimaal anderhalve hectare voor een eerste pilotproject met minimaal vijf tiny houses. Ze polst verschillende gemeenten, waaronder Echt-Susteren. In 2018 bleek in de gemeente geringe interesse te zijn voor tiny houses, maar de gemeente noemt dit initiatief nu een kans voor een ecologische ontwikkeling en een positieve bijdrage voor de leefbaarheid.

Vijf tiny houses met voedselbos
Deze week deelde Ginny haar idee in een raadscommissie. Ze wil minimaal vijf jaar lang samen met andere gelijkgestemden leven op een park nét buiten de bebouwde kom en tegen een natuurgebied aan. Op het park moeten minimaal vijf tiny houses komen met een voedselbos, gemeenschappelijke voorzieningen, gedeelde tuinen en een gezamenlijke activiteitenruimte.

Krappe woningmarkt
Een commune wordt het niet volgens Ginny, want in het idee staat centraal dat ook omwonenden welkom zijn om te recreëren op het park of bijvoorbeeld te helpen in de tuinen. Ze denkt dat haar plannen ook enig soelaas bieden voor de huidige krappe woningmarkt. “Veel mensen die klein, duurzaam en ecologisch willen wonen zijn meestal een één- tot tweepersoonshuishouden. Vooral voor jongere mensen en senioren zou dit een oplossing kunnen zijn”, vertelt ze.

Gemeente
De Echtse merkt dat veel mensen haar initiatief steunen. Mocht het park er komen, dan zitten de kleine huisjes volgens haar in een mum van tijd vol. Maar het project staat nog lang niet in kannen en kruiken. Zo is er nog geen geschikte grond gevonden en ook het beleid werkt niet mee. “Er mist op dit moment in Nederland überhaupt een stukje beleid en wetgeving waardoor het zoeken is hoe je zo’n innovatief totaalconcept realiseert. Hoe pas je dat in in het huidige beleid? Wij geloven dat de nieuwe omgevingswet daar nu al mogelijkheden voor biedt.”

Vergunning
Met dat beleid kreeg ze ook te maken toen ze met haar partner permanent in een tiny house wilde gaan wonen. Ze kreeg twee jaar geleden een tijdelijke vergunning van de gemeente Echt-Susteren om een tiny house neer te zetten op een stuk grond van iemand. Dit najaar loopt die vergunning af. Een beleid voor tiny houses heeft Echt-Susteren nog niet, maar daar wordt aan gewerkt. Volgens de gemeente is de markt voor tiny house een kleine markt die nauwelijks invloed zal hebben op de woningmarkt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen