Overslaan en naar de inhoud gaan

Echtpaar wil bebouwing tegenhouden met graf in eigen tuin

Geplaatst opdinsdag 22 oktober 2019 - 14:22

Een echtpaar uit Venlo wil begraven worden op het eigen landgoed om ervoor te zorgen dat de natuur op het stuk land van zes hectare behouden blijft.

Hiermee willen Jeroen (70) en Gerjo (66) Sanders 'weerstand bieden tegen 'verdozing' door de bouw van logistieke en agrobedrijven', zeggen ze. "Willen ze hier toch bouwen, dan is het toch over ons lijk", aldus Sanders.

Duizenden bomen
Het landgoed ligt tussen de A73 en een ontsluitingsweg van bedrijventerrein Greenport. Het echtpaar liet er 16.000 bomen planten en kunstwerken plaatsen.

Doodskistje
Het idee om op eigen grond begraven te worden, kreeg het paar van de vader van Sanders, toen die de aandelen van meubelfabriek Leolux overdroeg aan zijn zoon en zakenpartner. "We kregen een doodskistje cadeau waar een vuist uitkwam. De boodschap: ga de tent niet verpatsen voor boten, Porsches of maƮtresses, want dan kom ik verhaal halen", vertelt Sanders. Het echtpaar wil postuum een signaal kunnen afgeven.

Toestemming
De gemeente Venlo moet beslissen of het echtpaar begraven mag worden op het terrein. Sanders heeft in 2017 toestemming gevraagd en de gemeenteraad van Venlo neemt woensdag een besluit. De verantwoordelijke wethouder, Sjors Peeters, adviseert samen met het college van B en W de aanvraag af te wijzen. Ze zijn bang dat anderen ook op eigen grond begraven willen worden als het koppel toestemming krijgt.

Ontwikkelingen
"Door de toenemende populariteit van cremeren hebben begraafplaatsen het nu al moeilijk. Met het toestaan van een graf op het landgoed legt de gemeente zich bovendien voor misschien wel vijftig jaar vast. Dat zit mogelijke toekomstige ontwikkelingen in de weg", aldus de wethouder. Ook benadrukt hij dat er geen decennialange binding tussen de familie en de grond is. Verder kan onduidelijkheid over het eigendom ontstaan bij vererving en verkoop, denkt de wethouder.

Nieuw beleid
De gemeente Venlo heeft geen beleid op dit gebied. Volgens de wethouder is dit wel van belang. "Niet alleen naar aanleiding van dit verzoek om op het eigen landgoed te mogen liggen. Er verandert veel op dit moment. Lichamen van Venlonaren van Marokkaanse komaf werden voorheen eigenlijk altijd in Marokko ter aarde besteld. Nu willen ze vaak hier mogelijkheden bekijken. We hebben ook voor het eerst een verzoek tot resomeren, het oplossen van een stoffelijk overschot in zuur, in behandeling."

Jeroen en Gerjo Sanders kunnen in beroep bij de provincie als de gemeenteraad geen toestemming wil geven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen