Overslaan en naar de inhoud gaan

Echtpaar wil bebouwing tegenhouden met graf in eigen tuin

Geplaatst opdinsdag 22 oktober 2019 - 14:22

Een echtpaar uit Venlo wil begraven worden op het eigen landgoed om ervoor te zorgen dat de natuur op het stuk land van zes hectare behouden blijft.

Hiermee willen Jeroen (70) en Gerjo (66) Sanders 'weerstand bieden tegen 'verdozing' door de bouw van logistieke en agrobedrijven', zeggen ze. "Willen ze hier toch bouwen, dan is het toch over ons lijk", aldus Sanders.

Duizenden bomen
Het landgoed ligt tussen de A73 en een ontsluitingsweg van bedrijventerrein Greenport. Het echtpaar liet er 16.000 bomen planten en kunstwerken plaatsen.

Doodskistje
Het idee om op eigen grond begraven te worden, kreeg het paar van de vader van Sanders, toen die de aandelen van meubelfabriek Leolux overdroeg aan zijn zoon en zakenpartner. "We kregen een doodskistje cadeau waar een vuist uitkwam. De boodschap: ga de tent niet verpatsen voor boten, Porsches of maîtresses, want dan kom ik verhaal halen", vertelt Sanders. Het echtpaar wil postuum een signaal kunnen afgeven.

Toestemming
De gemeente Venlo moet beslissen of het echtpaar begraven mag worden op het terrein. Sanders heeft in 2017 toestemming gevraagd en de gemeenteraad van Venlo neemt woensdag een besluit. De verantwoordelijke wethouder, Sjors Peeters, adviseert samen met het college van B en W de aanvraag af te wijzen. Ze zijn bang dat anderen ook op eigen grond begraven willen worden als het koppel toestemming krijgt.

Ontwikkelingen
"Door de toenemende populariteit van cremeren hebben begraafplaatsen het nu al moeilijk. Met het toestaan van een graf op het landgoed legt de gemeente zich bovendien voor misschien wel vijftig jaar vast. Dat zit mogelijke toekomstige ontwikkelingen in de weg", aldus de wethouder. Ook benadrukt hij dat er geen decennialange binding tussen de familie en de grond is. Verder kan onduidelijkheid over het eigendom ontstaan bij vererving en verkoop, denkt de wethouder.

Nieuw beleid
De gemeente Venlo heeft geen beleid op dit gebied. Volgens de wethouder is dit wel van belang. "Niet alleen naar aanleiding van dit verzoek om op het eigen landgoed te mogen liggen. Er verandert veel op dit moment. Lichamen van Venlonaren van Marokkaanse komaf werden voorheen eigenlijk altijd in Marokko ter aarde besteld. Nu willen ze vaak hier mogelijkheden bekijken. We hebben ook voor het eerst een verzoek tot resomeren, het oplossen van een stoffelijk overschot in zuur, in behandeling."

Jeroen en Gerjo Sanders kunnen in beroep bij de provincie als de gemeenteraad geen toestemming wil geven.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen