Overslaan en naar de inhoud gaan

Echtgenote neergeschoten: hogere straf in beroep

Geplaatst opwoensdag 3 maart 2021 - 13:14

De 53-jarige Dagmar van G. uit Kelpen-Oler heeft in hoger beroep een zwaardere straf gekregen voor de poging tot moord op zijn echtgenote in februari 2018.

Geen celstraf van twaalf jaar zoals de rechtbank in Limburg in januari 2019 oplegde, maar dertien jaar en zes maanden. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch woensdag besloten.

Lees ook: 'Ik wilde mijn vrouw wakker schudden, niet vermoorden'

Van G. wordt veroordeeld tot poging moord op zijn vrouw, bedreiging van wandelaars en verboden vuurwapenbezit.

Twee kogels in lichaam
In februari 2018 ging het gruwelijk mis bij een vakantiehuisje in Cottessen. Zijn echtgenote, met wie hij in een scheiding lag, maakte de vakantiewoning schoon. Geheel in het zwart gekleed en met een bedekt gezicht wachtte hij totdat ze uit de woning kwam gelopen. Toen de vrouw buiten stond liep Van G. gewapend op haar af en opende het vuur. Hij schoot drie keer, twee kogels raakten het bovenlichaam van de vrouw.

Passanten schieten te hulp, maar worden weggejaagd
Twee wandelaars hoorden de schoten en het hulpgeroep. Ze besloten polshoogte te gaan nemen en zagen het slachtoffer in een foetushouding op de grond liggen. Van G. was hier niet van gediend en gebaarde met het vuurwapen in de richting van de passanten dat ze weg moesten gaan. Het slachtoffer overleefde het schietincident. Het hof oordeelde dat de schutter de vrouw vervolgens aan haar lot heeft overgelaten. Dat wordt hem zwaar aangerekend.

Lees ook: Eis: 15 jaar cel voor neerschieten schoonmaakster

Het had anders kunnen aflopen
Er was volgens het hof sprake van voorbedachte rade. Dat betekent dat Van G. voordat hij de strafbare feiten pleegde, de gelegenheid had om zich over die feiten te bezinnen, maar toch besloot hij ze te plegen. Zo plaatste hij onder meer een gps-tracker onder haar auto zodat hij haar kon volgen. Ook verkende hij de omgeving rond het huisje en reed hij wekenlang rond met het wapen in zijn kofferbak.

Naast de celstraf moet hij bijna 29.000 euro schadevergoeding betalen aan de vrouw. Hij is inmiddels van haar gescheiden.

Lees ook: Man bekent neerschieten schoonmaakster in vakantiehuisje

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen