Overslaan en naar de inhoud gaan

Echt-Susteren viert 75 jaar bevrijding met een slagveld

Geplaatst opzaterdag 18 januari 2020 - 20:25

De gemeente Echt-Susteren heeft zaterdag 75 jaar bevrijding gevierd met een slagveld.

De slag om Baakhoven, die precies 75 jaar geleden plaatsvond, werd nagespeeld op het terrein van de plaatselijke schutterij.

Re-enactment
Dat werd gedaan met een re-enactment. Dat is het naspelen of uitbeelden van historische gebeurtenissen, meestal op de plaats waar deze oorspronkelijk plaatsvonden, door deelnemers in historische kostuums. Zo'n zestig tot tachtig re-enactors verzamelden zich in Susteren, waar het terrein van Schutterij St. Sebastianus was omgetoverd tot een militaire bivak.

Video: L1

Educatie
Een van die re-enactors is Peter Gulikers. Het belangrijkste aan het naspelen van deze historische gebeurtenis vindt hij het educatieve aspect. Hij is van mening dat een verhaal veel meer indruk maakt wanneer je het ook kunt zien en als toeschouwer kunt ervaren. Met name bij de jeugd zou dat veel beter beklijven, aldus Gulikers. Hij is dan ook groot voorstander van educatie over de plaatselijke historie.

Duitsers
Niet alleen lokale re-enactors deden mee aan deze activiteit; uit het noorden van het land zijn verenigingen gekomen en er is zelfs een vereniging van re-enactors uit Duitsland die een nazi-departement naspelen. Deelnemer Michael Witt vertelt dat het voor hem niet raar voelt om als Duitser een onderdeel van de nazi-troepen na te spelen. Ook voor deze re-enactors staat het belang van inzicht krijgen en geven in de historie voorop.

Blackcock
De slag om Baakhoven was onderdeel van operatie Blackcock. Die operatie had als doel de Roerdriehoek van Susteren tot Roermond te bevrijden. Op een terrein bij het bivak hadden de Duitse troepen versterkingen aangebracht in de hoop de Britse opmars te kunnen tegenhouden. Komend vanaf de Baakhoverweg zouden de Britten er alles aan doen om dit strategisch belangrijke punt op de Duitsers te veroveren, waarmee de weg kon worden vrijgemaakt voor de bevrijding van Susteren en Echt.

Op het re-enactment van de slag om Baakhoven kwamen enkele honderden mensen af.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen