Overslaan en naar de inhoud gaan

Dwangsom dreigt voor eigenaar afgebrande kerk

Geplaatst opwoensdag 3 april 2019 - 9:32

De gemeente Valkenburg aan de Geul dreigt de eigenaar van de voormalige protestantse kerk met een dwangsom als er niet snel maatregelen worden genomen om het pand wind- en waterdicht te maken.

De kerk is een rijksmonument waarin een restaurant was gevestigd. In september vorig jaar woedde er een felle brand die een groot deel van het dak verwoestte. Het gebouw ligt aan de Plenkertstraat.

Waarschuwing
Uit het antwoord op schriftelijke vragen van de partij Algemeen Belang blijkt dat de gemeente de eigenaar al eind november vorig jaar een waarschuwing heeft verstuurd om actie te ondernemen. Behalve het wind- en waterdicht maken, wil de gemeente dat de resten van de brand in het gebouw en op het terrein eromheen worden opgeruimd en dat ornamenten zoals de rozetten en de torenspits veilig worden gesteld. Ook moet in kaart worden gebracht wat de bouwkundige staat is van de voormalige kerk.

Lees ook: 'Snel maatregelen treffen voor afgebrand dak kerk'

Geen verandering
Maar er is sindsdien geen plan van aanpak ontvangen, zo laat het college van B&W van Valkenburg weten. Ook gesprek met een vertegenwoordiger van de eigenaar half februari heeft geen verandering in de situatie gebracht. Vandaar dat de gemeente nu dreigt met een dwangsom.

Algemeen Belang, de grootste fractie in de gemeenteraad van Valkenburg, had in zijn schriftelijke vragen aangedrongen op actie van het gemeentebestuur, omdat anders verder verval zou dreigen van het rijksmonument.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen