Overslaan en naar de inhoud gaan

Dwangsom Chemelot tot anderhalf miljoen euro

Geplaatst opdonderdag 8 oktober 2015 - 18:07

Het waterschap legt Chemelot dwangsommen op die kunnen oplopen tot maximaal 1,5 miljoen euro.

Vanaf het Chemelot-terrein in Geleen wordt al enige tijd te veel pyrazool op de Maas geloosd. Woensdag bleek dat hetzelfde geldt voor stikstof.

Pyrazool
De dwangsom bestaat uit twee delen. Het bedrag voor de pyrazool-lozingen kan oplopen tot 100.000 euro per dag. Elke dag dat Chemelot meer dan 60 microgram pyrazol per liter water loost, kost dat 50.000 euro. Overschrijdt de pyrazool de 100 microgram per liter, dan kost dat nog eens een halve ton.

Stikstof
Voor stikstof geldt ongeveer hetzelfde. Zit er 25 milligram of meer in een liter afvalwater, dan kost dat 25.000 euro per dag. Ligt de hoeveelheid stikstof per liter boen de 40 milligram, dan wordt de dwangsom verdubbeld.

1,5 miljoen euro
In totaal kunnen de dwangsommen daardoor oplopen tot 150.000 euro per dag. Deze boete geldt voor een periode van tien dagen waardoor de dwangsommen maximaal 1,5 miljoen euro bedragen. Mocht het probleem na tien dagen nog niet opgelost zijn, dan kijkt het waterschap opnieuw naar de dwangsommen en wordt beslist of de boetes worden gehandhaafd, aangepast of ingetrokken.

Dwangsom
Het waterschap neemt de maatregelen nadat dinsdag wederom geconstateerd werd dat Chemelot de toegestane waarde voor pyrazool overschreed. Waterschap Roer en Overmaas besloot daarop direct handhavend op te treden. Omdat ook de stikstofwaarde de afgelopen dagen meerdere malen werd overschreden, heeft het waterschap besloten ook op dat vlak op te treden.

Huidige waarden
Het waterschap laat verder weten dat de lozingswaarde van pyrazool inmiddels weer binnen de afgesproken waarden ligt. Voor stikstof geldt dat nog niet.

Lees ook: Waterschap pakt Chemelot keihard aan vanwege lozingen.
Lees ook: Chemelot loost ook te veel stikstof op Maas

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Lozingen pyrazool Chemelot weer binnen norm waterschap
Brand Chemelot 30 september 2015
Extra pyrazool in Maas na kelderbrand Chemelot
Waterschap besluit maandag over boete voor Chemelot
Na jaren norm voor pyrazool in Maaswater
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen