Overslaan en naar de inhoud gaan

Dwangsom Chemelot tot anderhalf miljoen euro

Geplaatst opdonderdag 8 oktober 2015 - 18:07

Het waterschap legt Chemelot dwangsommen op die kunnen oplopen tot maximaal 1,5 miljoen euro.

Vanaf het Chemelot-terrein in Geleen wordt al enige tijd te veel pyrazool op de Maas geloosd. Woensdag bleek dat hetzelfde geldt voor stikstof.

Pyrazool
De dwangsom bestaat uit twee delen. Het bedrag voor de pyrazool-lozingen kan oplopen tot 100.000 euro per dag. Elke dag dat Chemelot meer dan 60 microgram pyrazol per liter water loost, kost dat 50.000 euro. Overschrijdt de pyrazool de 100 microgram per liter, dan kost dat nog eens een halve ton.

Stikstof
Voor stikstof geldt ongeveer hetzelfde. Zit er 25 milligram of meer in een liter afvalwater, dan kost dat 25.000 euro per dag. Ligt de hoeveelheid stikstof per liter boen de 40 milligram, dan wordt de dwangsom verdubbeld.

1,5 miljoen euro
In totaal kunnen de dwangsommen daardoor oplopen tot 150.000 euro per dag. Deze boete geldt voor een periode van tien dagen waardoor de dwangsommen maximaal 1,5 miljoen euro bedragen. Mocht het probleem na tien dagen nog niet opgelost zijn, dan kijkt het waterschap opnieuw naar de dwangsommen en wordt beslist of de boetes worden gehandhaafd, aangepast of ingetrokken.

Dwangsom
Het waterschap neemt de maatregelen nadat dinsdag wederom geconstateerd werd dat Chemelot de toegestane waarde voor pyrazool overschreed. Waterschap Roer en Overmaas besloot daarop direct handhavend op te treden. Omdat ook de stikstofwaarde de afgelopen dagen meerdere malen werd overschreden, heeft het waterschap besloten ook op dat vlak op te treden.

Huidige waarden
Het waterschap laat verder weten dat de lozingswaarde van pyrazool inmiddels weer binnen de afgesproken waarden ligt. Voor stikstof geldt dat nog niet.

Lees ook: Waterschap pakt Chemelot keihard aan vanwege lozingen.
Lees ook: Chemelot loost ook te veel stikstof op Maas

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Lozingen pyrazool Chemelot weer binnen norm waterschap
Brand Chemelot 30 september 2015
Extra pyrazool in Maas na kelderbrand Chemelot
Waterschap besluit maandag over boete voor Chemelot
Na jaren norm voor pyrazool in Maaswater
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen