Overslaan en naar de inhoud gaan

Duurzame led-straatverlichting verovert Parkstad

Geplaatst opmaandag 7 september 2015 - 6:17

Het in Landgraaf succesvolle project om met de straatverlichting over te schakelen op energiezuinige led-lampen wordt waarschijnlijk in heel Parkstad ingevoerd.

De gemeente Landgraaf is op dit moment bezig met het vervangen van de traditionele lampen in zo’n drieduizend straatlantaarns. In de armaturen worden nieuwe led-lampen geplaatst.

Voordelen
Dat heeft de nodige voordelen. Allereerst gebruiken ze minder elektriciteit dan de gewone lampen en ze gaan met een levensduur van twaalf jaar vier keer zo lang mee. Hierdoor is ook minder onderhoud nodig. Bovendien is de CO2-uitstoot een stuk lager dan bij de traditionele verlichting.

Werkgelegenheid
Het overschakelen op de led-verlichting zorgt ook voor extra werkgelegenheid. Het verwisselen van de lampen kan niet aan de straat met een hoogwerker, omdat het een tamelijk ingewikkelde klus is die ook wat tijd in beslag neemt.
Daarom gebeurt het bij het gemeentelijk werkbedrijf. Een groep medewerkers heeft er voorlopig een dagtaak aan.

Kerkrade
De goede resultaten hebben er toe geleid, dat ook Kerkrade binnenkort een deel van de traditionele straatverlichting gaat inwisselen voor de led-lampen. Wethouder Ton Ancion (GroenLinks, Duurzaamheid) van Landgraaf verwacht dat binnenkort de rest van Parkstad volgt. De assemblage van de armaturen uit heel Parkstad zou dan door het gemeentelijk werkbedrijf van Landgraaf verzorgd worden.

Provincie
Inmiddels is ook vanuit de provincie Limburg interesse getoond. Gedeputeerde Daan Prevoo (SP, Duurzaamheid), begin deze maand in Landgraaf op werkbezoek, heeft zich uitgebreid op de hoogte laten stellen van de ontwikkelingen.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

pinkpop avond
Extra uur Pinkpop is nog niet zeker
Samenwerking bij aanpak winkelleegstand in Parkstad
Groot zwembad Parkstad nog ver weg
Parkstadgemeenten willen samen winkelleegstand te lijf
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen