Overslaan en naar de inhoud gaan

Dumping drugsafval verschuift naar Limburg

Geplaatst opdonderdag 3 december 2015 - 7:29

Criminelen dumpen afval van drugslabs steeds vaker in Limburg. Dat blijkt uit cijfers die donderdag gepresenteerd worden op een bijeenkomst over drugsdumpingen in Zuid-Nederland.

Dit jaar werd er in onze provincie ten minste 22 keer drugsafval gevonden.

Creatief
Volgens bestuurders verschuift het probleem daarmee vanuit Brabant richting andere delen van het land zoals Limburg. Ook wordt veel niet gevonden omdat criminelen steeds creatiever worden, zo beweren politie en provincies.

Resten van onder meer xtc-labs komen in het riool terecht, worden over het land of de straat uitgereden of worden in gierkelders gegooid.

Subsidie
Grondeigenaren en gemeenten die kosten maken voor het opruimen van gedumpt drugsafval, kunnen vanaf februari volgend jaar een subsidie krijgen. Tot eind 2017 komt er drie miljoen euro beschikbaar. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat afspraken maken met de provincies over de verdeling van het geld onder betrokkenen. Een veel te laag bedrag dat bovendien uit de verkeerde pot komt', meent de provincie Noord-Brabant.

Daders
"Drugscriminelen maken enorme winsten, maar zadelen gemeenten en grondeigenaren zoals boeren en natuurbeheerders op met de opruimkosten voor hun chemisch afval. Hier moet een eind aan komen", aldus staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu). Eigenlijk moeten de opruimkosten worden verhaald op de daders, maar die zijn meestal lastig op te sporen.

Bekijk op de kaart waar dit jaar drugsafval gedumpt werd in Limburg.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je, klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Vaten met drugsafval in Zuid-Willemsvaart bij Nederweert, 10 okt 2014
Provincie blij met geld voor opruimen drugsafval
Apparatuur hennepkwekerij gedumpt in Weert
Ook Limburg wil fonds voor opruimen drugsafval
Meldpunt voor dumpen drugsafval Nederweert en Leudal
Overzicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu
Uitgelicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu

Violist en orkestleider André Rieu vertelt in een openhartig interview over zijn moeilijke jeugd, zijn carrière van violist naar orkestleder en entertainer van wereldformaat.

Rieu stelde samen met zijn vrouw Marjorie voor L1 TV exclusief een programma samen met hoogtepunten van alle concerten op het Vrijthof in Maastricht.

Zaterdag en zondag op L1 TV
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Kom helemaal in de stemming voor de LVK-Finale

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen