Criminelen dumpen afval van drugslabs steeds vaker in Limburg. Dat blijkt uit cijfers die donderdag gepresenteerd worden op een bijeenkomst over drugsdumpingen in Zuid-Nederland.
Dit jaar werd er in onze provincie ten minste 22 keer drugsafval gevonden.
Creatief
Volgens bestuurders verschuift het probleem daarmee vanuit Brabant richting andere delen van het land zoals Limburg. Ook wordt veel niet gevonden omdat criminelen steeds creatiever worden, zo beweren politie en provincies.
Resten van onder meer xtc-labs komen in het riool terecht, worden over het land of de straat uitgereden of worden in gierkelders gegooid.
Subsidie
Grondeigenaren en gemeenten die kosten maken voor het opruimen van gedumpt drugsafval, kunnen vanaf februari volgend jaar een subsidie krijgen. Tot eind 2017 komt er drie miljoen euro beschikbaar. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat afspraken maken met de provincies over de verdeling van het geld onder betrokkenen. Een veel te laag bedrag dat bovendien uit de verkeerde pot komt', meent de provincie Noord-Brabant.
Daders
"Drugscriminelen maken enorme winsten, maar zadelen gemeenten en grondeigenaren zoals boeren en natuurbeheerders op met de opruimkosten voor hun chemisch afval. Hier moet een eind aan komen", aldus staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu). Eigenlijk moeten de opruimkosten worden verhaald op de daders, maar die zijn meestal lastig op te sporen.
Bekijk op de kaart waar dit jaar drugsafval gedumpt werd in Limburg.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Dat regelen we voor je, klik hier
Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!