Overslaan en naar de inhoud gaan

Dumoulin speelt geen rol in wegwedstrijd, Carapaz kampioen

Geplaatst opzaterdag 24 juli 2021 - 10:57

Tom Dumoulin heeft in de wegwedstrijd op de Olympische Spelen in Japan geen rol van betekenis kunnen spelen. De Maastrichtenaar moest er op de zware beklimming van de Mikuni Pass lossen en finishte uiteindelijk als 44ste.

Richard Carapaz werd Olympisch kampioen. De Ecuadoriaan won na een korte solo.

20 minuten
Om 4:00 uur Nederlandse tijd vertrokken 130 bekende en minder bekende renners voor een wedstrijd over 234 kilometer in de hitte van Japan. De thermometer kwam het grootste gedeelte van de dag boven de 30 graden uit. Kort na de start kwam er een groep met acht koplopers. Daarin zaten vooral onbekende namen. Op Juraj Sagan, de broer van Peter na. Hij reed hard op kop en de voorsprong werd al snel groter. Drie renners konden het tempo niet volgen en dus bleven er vijf leiders over. De maximale voorsprong bedroeg meer dan 20 minuten. Tom Dumoulin hield zich ondertussen schuil in het peloton.

Van Avermaet
Bij de passage van de finishstreep, die op een autocircuit was getrokken, besloten Geraint Thomas en uittredend Olympisch kampioen Greg van Avermaet op te geven. Op 55 kilometer van de finish zat hun wedstrijd erop. Het gat met de koplopers was zo goed als gedicht. Het was het signaal voor de grote renners om zich te roeren. Onder meer Wilco Kelderman en Dylan van Baarle probeerden het. Daarna was het Remco Evenepoel die voor de aanval koos. Hij kreeg Nibali en Dunbar met zich mee, maar ze werden teruggepakt. Daarna ging het naar de moeilijkste klim van de dag, de Mikuni Pass. Een zware klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,5 procent.

Dumoulin gelost
Op de Mikuni Pass werden de vluchters gegrepen en ging het tempo omhoog in het peloton. Dumoulin kon het tempo niet meer volgen. De Maastrichtenaar reed in zijn eigen tempo verder en leek zich niet te willen forceren om terug te keren met het oog op de tijdrit van woensdag. Vooraan ontstond een nieuwe kopgroep met Woods, McNulty en Tourwinnaar Tadej Pogacar. Vanuit de achtergrond wisten Bettiol, Carapaz en Kwiatkowski de oversteek te maken. Van Aert, Mollema en Gaudu reden op een kleine achterstand. Maar vooraan viel het helemaal stil, waardoor ze wisten terug te keren. Daardoor bleven er elf renners over, want ook UrĂ¡n en Fuglsang wisten terug te keren.

Aanvallen
Daarna regende het aanvallen. Op 22 kilometer kozen Carapaz en McNulty voor het avontuur. Ze wisten hun voorsprong steeds meer te vergroten. Op twaalf kilometer voor de finish bedroeg de voorsprong 45 seconden. Maar omdat Van Aert daarachter aan de boom bleef schudden slonk die voorsprong weer naar 15 seconden.

Solo
Op zes kilometer voor de finish koos Carapaz op het laatste oplopende stukje ervoor solo verder te gaan. McNulty kon niet reageren en werd even later ingelopen. Vanuit de achtervolgende groep bleven renners het proberen. Bij het opdraaien van het circuit bedroeg de voorsprong van Carapaz daardoor opeens een halve minuut. De Ecuadoriaan hield stand en veroverde de tweede gouden medaille van Ecuador in de historie van de Olympische Spelen.

Daarachter sprintte Wout van Aert in een gevecht met Tadej Pogacar naar het zilver. Bauke Mollema probeerde nog een medaille te veroveren voor Nederland, maar werd daarachter vierde. Dumoulin finishte op ruim tien minuten achterstand als 44ste.

Podium wegwedstrijd wielrennen Olympische Spelen (24 juli 2021)
Het podium: Wout van Aert, Richard Carapaz en Tadej Pogacar (vlnr)
Foto: George Deswijzen
Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen