Overslaan en naar de inhoud gaan

Dumoulin en Poels op zoek naar succes in de Vuelta

Geplaatst opzondag 18 oktober 2020 - 21:12

Tom Dumoulin en Wout Poels gaan dinsdag in Irún van start in de Vuelta. Beiden gaan in deze Spaanse ronde op zoek naar persoonlijk succes.

Dumoulin start als medekopman bij Team Jumbo-Visma, Poels heeft van de ploegleiding van Bahrain-McLaren een vrije rol gekregen.

Twee favorieten
"
Ons team start met twee favorieten voor de eindzege", zegt ploegleider Grischa Niermann op de website van Jumbo-Visma. En daarmee is Dumoulin naast titelverdediger Primoz Roglic medekopman van de Nederlandse formatie. Dumoulin gaf dit onlangs zelf ook al aan tijdens de uitzending van Avondgasten Sport op L1-televisie.

Koersverloop bepaalt de kopman
Gedurende de Vuelta zal er gekeken worden wie de belangrijkste man voor de koers is. En daarmee is er getekend voor een zelfde scenario als tijdens de afgelopen Tour de France. In de Tour offerde de Maastrichtenaar zich op voor Roglic die beter in vorm was.

Geen hoogtestage
Dumoulin zweert normaal gesproken bij een hoogtestage als hij een grote ronde rijdt. De Maastrichtenaar moet daar nu van afwijken. Dumoulin is sinds de herstart van het seizoen weinig thuis geweest. Daarom heeft hij er voor gekozen om de afgelopen twee weken heel gericht te trainen in eigen omgeving.

Bijna Vuelta eindwinst in 2015
Tom Dumoulin reed in 2015 bijna de perfecte Vuelta. In de vijfde etappe veroverde Dumoulin de rode leiderstrui die hij een dag later weer verloor aan Chaves. In de negende rit sloeg de toentertijd voor Team Sunweb uitkomende renner een dubbelslag. In een aankomst bergop versloeg hij zelfs Chris Froome en kreeg hij het rode tricot weer om zijn schouders. Twee dagen later moest hij het tricot inleveren bij Fabio Aru.

Na de individuele tijdrit rond Burgos, die werd gewonnen door Dumoulin had hij de leiderstrui weer in handen. In de twintigste etappe sloeg het noodlot echter toe. Dumoulin kreeg te kampen met ziekte en moest zijn concurrenten al vroeg in de rit laten gaan. Hij verloor veel tijd en werd uiteindelijk zesde in de eindrangschikking. In totaal reed Dumoulin zes dagen in de leiderstrui. De prijs voor de strijdlust was een pleister op de wonde voor het mislopen van die Vueltazege.

Geen vertrek in Utrecht
De Gran Salida van de Vuelta zou eigenlijk in Utrecht zijn geweest. Maar het coronavirus heeft het routeschema door elkaar gegooid. Tijdens de eerste etappes moeten de renners meteen vol aan de bak.

Wout Poels
Volgens Wout Poels heeft dat ook wel weer zijn voordelen: "Normaal gesproken zijn de eerste dagen zeer stressvol. Het gaat nu in het begin meteen bergop waardoor er meteen een schifting wordt gemaakt voor het algemeen klassement", geeft de renner vanuit Monaco aan tijdens een livestream bij wielersite 'Het is koers'.

Nergens meer last van
Poels is helemaal hersteld van zijn gescheurde rib en gekwetste longen, een kwetsuur die hij opliep bij een valpartij tijdens de eerste dagen van de Tour. De coureur van team Bahrain-McLaren kan weer goed doorademen als hij diep moet gaan tijdens het fietsen.

Algemeen klassement of ritzege?
De renner uit Blitterswijck mag van de ploegleiding voor eigen kans rijden. "Het zou mooi zijn als ik nog iets moois kan laten zien tijdens deze Vuelta." Hij is er nog niet helemaal uit of hij gaat rijden voor het algemeen klassement of voor winst in een etappe. Die beslissing laat hij afhangen van de resultaten in de eerste dagen. Het voornemen van Poels is zeker niet om zich op de eerste dagen te laten lossen en bewust tijdverlies op te lopen zodat hij later een vrijgeleide krijgt om voor een ritzege te gaan.

Angliru
Eén rit heeft wel al zijn speciale aandacht. Dat is de twaalfde rit van de Vuelta met aankomst op de Angliru, daar heeft hij goede herinneringen aan. "Ik werd daar twee keer tweede. Maar eigenlijk heb ik daar ook al gewonnen in mijn Vacansoleil-tijd. Toen won Cobo, maar die werd later eruit gehaald. Ik heb echter nooit het moment van winnend over de streep komen gehad. Het zou mooi zijn als ik daar revanche zou kunnen nemen." Poels kreeg met terugwerkende kracht acht jaar na dato de ritzege.

Juan José Cobo won in de Vuelta van 2011 de rit naar de Angliru, maar verloor de zege door een dopingschorsing.

Ook geen hoogtestage voor Poels
Net als Dumoulin gaat Poels zonder hoogtestage naar de Ronde van Spanje. Hij gaat normaal voor een hoogtestage naar Tenerife of naar Andorra. In dit coronajaar is het echter allemaal anders. Poels zelf geeft aan dat de meeste renners die dit jaar op de deelnemerslijst staan geen hoogtestage hebben gehad.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen