Overslaan en naar de inhoud gaan

Dumoulin begint aan vijf belangrijke dagen in Dauphiné

Geplaatst opwoensdag 12 augustus 2020 - 11:49

Voor Tom Dumoulin is woensdag de laatste, cruciale voorbereidingskoers op de Ronde van Frankrijk begonnen.

Het vijfdaagse Critérium du Dauphiné geldt als de ultieme test in de aanloop naar de Tour, die op 29 augustus begint.

Werk aan de winkel
Nu, na de langdurige coronabreuk, de Tour voor de deur staat, verschijnen de meeste wielerploegen met de beoogde Tour-selectie aan de start in de Dauphiné. Voor Dumoulin is er werk aan de winkel, wil hij op 29 augustus als kopman van Jumbo-Visma aan de start in Nice verschijnen: ploeggenoot Primoz Roglic bleek afgelopen weekend de sterkste Jumbo-rijder, toen hij twee etappes én het eindklassement in de Tour de l'Ain won.

Lees ook: Roglic: 'Positief verrast hoe sterk we nu al zijn als team'

Kopman
Roglic, Dumoulin én Steven Kruiswijk zijn de drie kandidaten voor het kopmanschap bij Jumbo-Visma in de Tour. Na de Dauphiné hakt de ploegleiding de knoop door over wie als speerpunt naar voren wordt geschoven en welke twee renners als schaduwkopman gaan fungeren.

Poels
Waar Dumoulin zich bezighoudt met het kopmanschap, rees de afgelopen dagen de vraag of Wout Poels überhaupt van start gaat in de Tour. De klimmer uit Blitterswijck is door zijn team Bahrain-McLaren buiten de selectie voor de Dauphiné gelaten, waar het aanvankelijk de intentie leek om mét Poels de Dauphiné te rijden.

Laatste voorbereidingen
Bahrain-McLaren rijdt de Dauphiné immers ook met een beoogde Tour-equipe. Toch lijkt Poels, die afgelopen week in de Ronde van Polen uitkwam, zelf zeker van zijn Tour-ticket. "De goede vorm komt eraan en nu bezig met de laatste voorbereidingen op de Tour de France", zo liet hij zelf begin deze week weten op Instagram.

Dauphiné
In de eerste etappe van de Dauphiné, die woensdagochtend van start ging, krijgen de renners vooral colletjes van de vierde categorie voorgeschoteld. De route is 128 kilometer identiek aan de veertiende etappe van de Tour.

Overeenkomsten met Tour-route
Later in de week volgen de bergen waar het kaf hoogstwaarschijnlijk van het koren wordt gescheiden. Donderdag ligt de finishstreep bijvoorbeeld op de Col de Porte, die ook onderdeel is van de zestiende Touretappe. Vrijdag volgt een etappe met grote gelijkenissen met Touretappe 17, met als ankerpunt de Col de la Madeleine. De finishstreep komt niet overeen met die van de Touretappe, want vrijdag ligt die in Saint-Martin-de Belleville, opnieuw een aankomst bergop.

Slotritten
Zaterdag krijgen de renners het weer flink voor de kiezen, want dan wordt er van begin af aan geklommen. Uiteindelijk wordt er via onder meer de Montée de Bisanne ook in de slotkilometers bergop gereden, met een aankomst op de luchthaven van Megève. Daar ligt ook zondag de finishstreep: die slotetappe staat ook bol van de beklimmingen, met onder meer de Col de Romme en de Col de la Colombière op de route.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen