Overslaan en naar de inhoud gaan

Duizenden vrijwilligers op de been voor Maas Cleanup

Geplaatst opzaterdag 19 september 2020 - 10:49

Ruim 5000 vrijwilligers steken zaterdag de handen uit de mouwen om de Maas(oevers) in Limburg schoon te maken.

Dat gebeurt onder de vlag van de Maas Cleanup, een actie waar zich steeds meer bedrijven en organisaties aan verbinden.

Video: L1

Bewustwording
Met opruimacties en andere activiteiten moeten mensen en bedrijven zich steeds beter bewust worden van de toenemende mate waarin zwerfafval de rivier en zijn omgeving vervuilt. Dat wordt vooral na storm en hoogwater pijnlijk duidelijk als de uiterwaarden bezaaid liggen met veelal plastic afval. Volgens het IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, liggen er per 100 meter zo'n 630 stukken afval in de Maas.

De bedrijven die zich achter het initiatief scharen willen door zelf het goede voorbeeld te geven ook andere bedrijven oproepen hun verantwoordelijkheid te nemen om het zwerfafval te verminderen.

Bekijk hier het verhaal van Toos Hofstede en haar dochter Manisha. Zij zetten zich samen in voor een schoner Limburg, ook voor de volgende generatie.

Alle Maasgemeenten
In heel Limburg, 'van Eijsden tot de Mookerhei', zijn zo'n 200 acties op het vasteland georganiseerd - in alle gemeenten waar de Maas doorheen stroomt. Het water zelf wordt vanaf tientallen Plastic Whale boten van afval ontdaan.

Aftrap
De provinciale aftrap van de actie werd om 09:30 uur in Roermond gegeven. Daar zijn onder meer gouverneur Theo Bovens, president Edith Schippers van DSM Nederland, Camille Oostwegel, dijkgraaf Patrick van de Broeck en initiatiefnemer Huub Waterval met opgestroopte mouwen aan boord van Plastic Whale boten gegaan.

Maas Cleanup, aftrap in Roermond (19 sep 2020)
Foto: L1 (Riël Linssen)

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen