Overslaan en naar de inhoud gaan

Duizenden vrijwilligers op de been voor Maas Cleanup

Geplaatst opzaterdag 19 september 2020 - 10:49

Ruim 5000 vrijwilligers steken zaterdag de handen uit de mouwen om de Maas(oevers) in Limburg schoon te maken.

Dat gebeurt onder de vlag van de Maas Cleanup, een actie waar zich steeds meer bedrijven en organisaties aan verbinden.

Video: L1

Bewustwording
Met opruimacties en andere activiteiten moeten mensen en bedrijven zich steeds beter bewust worden van de toenemende mate waarin zwerfafval de rivier en zijn omgeving vervuilt. Dat wordt vooral na storm en hoogwater pijnlijk duidelijk als de uiterwaarden bezaaid liggen met veelal plastic afval. Volgens het IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, liggen er per 100 meter zo'n 630 stukken afval in de Maas.

De bedrijven die zich achter het initiatief scharen willen door zelf het goede voorbeeld te geven ook andere bedrijven oproepen hun verantwoordelijkheid te nemen om het zwerfafval te verminderen.

Bekijk hier het verhaal van Toos Hofstede en haar dochter Manisha. Zij zetten zich samen in voor een schoner Limburg, ook voor de volgende generatie.

Alle Maasgemeenten
In heel Limburg, 'van Eijsden tot de Mookerhei', zijn zo'n 200 acties op het vasteland georganiseerd - in alle gemeenten waar de Maas doorheen stroomt. Het water zelf wordt vanaf tientallen Plastic Whale boten van afval ontdaan.

Aftrap
De provinciale aftrap van de actie werd om 09:30 uur in Roermond gegeven. Daar zijn onder meer gouverneur Theo Bovens, president Edith Schippers van DSM Nederland, Camille Oostwegel, dijkgraaf Patrick van de Broeck en initiatiefnemer Huub Waterval met opgestroopte mouwen aan boord van Plastic Whale boten gegaan.

Maas Cleanup, aftrap in Roermond (19 sep 2020)
Foto: L1 (Riƫl Linssen)

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen