Overslaan en naar de inhoud gaan

Duizenden vrijwilligers op de been voor Maas Cleanup

Geplaatst opzaterdag 19 september 2020 - 10:49

Ruim 5000 vrijwilligers steken zaterdag de handen uit de mouwen om de Maas(oevers) in Limburg schoon te maken.

Dat gebeurt onder de vlag van de Maas Cleanup, een actie waar zich steeds meer bedrijven en organisaties aan verbinden.

Video: L1

Bewustwording
Met opruimacties en andere activiteiten moeten mensen en bedrijven zich steeds beter bewust worden van de toenemende mate waarin zwerfafval de rivier en zijn omgeving vervuilt. Dat wordt vooral na storm en hoogwater pijnlijk duidelijk als de uiterwaarden bezaaid liggen met veelal plastic afval. Volgens het IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, liggen er per 100 meter zo'n 630 stukken afval in de Maas.

De bedrijven die zich achter het initiatief scharen willen door zelf het goede voorbeeld te geven ook andere bedrijven oproepen hun verantwoordelijkheid te nemen om het zwerfafval te verminderen.

Bekijk hier het verhaal van Toos Hofstede en haar dochter Manisha. Zij zetten zich samen in voor een schoner Limburg, ook voor de volgende generatie.

Alle Maasgemeenten
In heel Limburg, 'van Eijsden tot de Mookerhei', zijn zo'n 200 acties op het vasteland georganiseerd - in alle gemeenten waar de Maas doorheen stroomt. Het water zelf wordt vanaf tientallen Plastic Whale boten van afval ontdaan.

Aftrap
De provinciale aftrap van de actie werd om 09:30 uur in Roermond gegeven. Daar zijn onder meer gouverneur Theo Bovens, president Edith Schippers van DSM Nederland, Camille Oostwegel, dijkgraaf Patrick van de Broeck en initiatiefnemer Huub Waterval met opgestroopte mouwen aan boord van Plastic Whale boten gegaan.

Maas Cleanup, aftrap in Roermond (19 sep 2020)
Foto: L1 (Riël Linssen)

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen