Overslaan en naar de inhoud gaan

Duizenden monumenten gratis toegankelijk

Geplaatst opzaterdag 9 september 2017 - 7:22

Duizenden monumenten openen dit weekend twee dagen lang hun deuren voor het publiek, dat gratis naar binnen mag. Het thema is dit jaar: boeren, burgers en buitenlui.

De Open Monumentendag is de afgelopen dertig jaar uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland. Het culturele weekeinde trekt elk jaar een miljoen belangstellenden.

Limburg
De provincie Limburg kent 5.341 monumenten. De meeste daarvan staan in Maastricht. Maarliefst 1.675 bouwwerken zijn daar aangemerkt als Rijksmonument. De meeste daarvan zijn woningen of wooncomplexen.

Heritage Days
Het evenement maakt deel uit van de European Heritage Days, waaraan vijftig landen deelnemen. Het Europese thema is 'Discover Nature Together' en dat was voor Nederland aanleiding om hier met het thema Boeren, burgers en buitenlui de nadruk te leggen op de agrarische geschiedenis en de relatie tussen de stad en het buitengebied.

Boeren, burgers en buitenlui, is een historische kreet waarmee stadsomroepers destijds de aandacht van het publiek trokken.

Evenement
Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd door Projectbureau Open Monumentendag in samenwerking met de BankGiro Loterij.

Tegelijk met de Monumentendag vindt het Werelderfgoed Weekeinde plaats. UNESCO-werelderfgoederen als de Amsterdamse Grachtengordel, Droogmakerij de Beemster, het Woudagemaal, het Rietveld Schröderhuis en de Van Nelle Fabriek organiseren dit weekeinde speciale activiteiten.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen