Overslaan en naar de inhoud gaan

Duizenden Limburgse bodemvondsten tentoongesteld

Geplaatst opwoensdag 12 februari 2020 - 11:43

De ruim 10.000 archeologische stukken die tijdens het Grensmaasproject werden gevonden, worden tentoongesteld in Kasteelhoeve Hartelstein in Itteren.

Daar wordt in maart een nieuw archeologisch bezoekerscentrum geopend. De tentoonstelling toont een deel van de wapenvondsten uit het stenen tijdperk, de vroege middeleeuwen tot de nieuwe tijd.

Vikingen
In de afgelopen decennia zijn onder meer Romeinse villa's, een Karolingisch koningsgraf, wapentuig van de Vikingen, zwaarden en mortieren uit alle oorlogsperioden, het grootste paardengraf van Europa en gereedschap gevonden. Deze vondsten werden gedaan tijdens project Grensmaas. Deze worden dus tentoongesteld.

Vondsten Grensmaas (12 feb 2019)
Foto: Grensmaasproject

Binnen dit project wordt gewerkt aan hoogwaterbescherming en natuurontwikkeling. Dat wordt gefinancierd door de winning van zand en grind.

Teruggeven
Het initiatief voor het archeologisch bezoekerscentrum werd genomen door de gemeente Maastricht en Consortium Grensmaas, dat het project Grensmaas uitvoert. Daarnaast werkt de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed mee. Het idee was om de vondsten terug te geven aan de Limburgers door middel van een permanente expositie.

Op 6 maart wordt het centrum met de tentoonstelling geopend.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen