Overslaan en naar de inhoud gaan

Duizenden explosieven geruimd op landgoed De Hamert

Geplaatst opwoensdag 29 januari 2020 - 19:28

Ongeveer zesduizend bommen en granaten uit de Tweede Wereldoorlog zijn geruimd op landgoed De Hamert bij Wellerlooi.

Ondanks dat zal het landgoed nooit volledig bomvrij zijn. Daarvoor ligt er te veel munitie in het uitgestrekte gebied.

Opblazen
In diepe kuilen, oftewel springputten, is het oorlogstuig door een gespecialiseerd bedrijf verzameld. De Explosieven Opruimingsdienst Dienst (EOD) heeft de taak om alle explosieven onschadelijk te maken door ze op te blazen. Eind 2018 is het werk gestart. In september 2020 gaat de operatie verder in een ander gedeelte van het natuurgebied.

Schietoefeningen
Het was bekend dat er oorlogsmunitie in het gebied ligt, maar niemand wist hoeveel. Nu blijkt dat het om enorme aantallen gaat. De explosieven zijn achtergebleven na gevechtshandelingen. Ook zijn er militaire schietoefeningen geweest en na de Tweede Wereldoorlog werd munitie uit de omgeving verzameld in het natuurgebied. De pogingen om toen alles onschadelijk te maken, zijn mislukt.

Onmogelijk
"Dit is op één na de grootste verzamelplek van munitie in Nederland, hebben mensen van de EOD mij verteld", zegt Jan Leunissen van Stichting Limburgs Landschap. "Het is onmogelijk om alles te vinden. Dat lukt op andere plekken in Nederland ook niet."

Wandelaars
Volgens Leunissen is het altijd veilig geweest voor wandelaars. De paden en het gebied dat daaraan grenst, is al vele jaren geleden gecontroleerd op munitie. "We hebben hier wel last gehad van hobbyisten. Die lopen dwars door het heidegebied met een metaaldetector. Het komt voor dat 'oninteressante' munitie wordt opgegraven en gewoon ergens neergegooid."

Pijpenstrootje
De enorme opruimingsactie van oorlogsmunitie gaat hoogstwaarschijnlijk in september weer verder. Het vinden en onschadelijk maken van granaten is een onderdeel van een veel grotere operatie. "Op de open vlaktes hoort heide te groeien. Wat je nu ziet is bijna alleen maar pijpenstrootje, een soort dat andere vegetatie geen kans geeft", aldus Leunissen. Daarom wordt op gedeeltes in De Hamert de bovengrond heel kort gemaaid en afgeschraapt, ook wel chopperen genoemd. Een munitievrij werkgebied is dan noodzakelijk."

Stikstof
Volgens Leunissen is een natuurgebied als De Hamert een grote verzamelbak voor stikstof. Om de bodem te herstellen moet Limburgs Landschap ingrijpen. "Omdat er zoveel ammoniak in de grond zit, gaan we chopperen. De bedoeling is dat de grond weer voedselarm wordt. Dat zorgt voor heide en een diversiteit in planten en dieren."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen