Overslaan en naar de inhoud gaan

'Duizenden euro's zwart voor makelaar om woning te krijgen'

Geplaatst opzaterdag 24 april 2021 - 20:02

Wanhopige huizenzoekers bieden makelaars onder tafel soms duizenden euro's aan om zo aan een woning te komen. Ze hopen dat de makelaar dan kan zorgen dat zij het begeerde huis krijgen.

Het is een uitwas van de gekte op de huidige woningmarkt.

Eed
"Klopt, het is mij ook weleens aangeboden", zegt makelaar Frans Mullens uit Geleen. "Mensen weten het soms echt niet meer en proberen dan zoiets om een woning te krijgen. Maar daar doen we uiteraard niet aan mee. Ik heb een eed gezworen als makelaar."

Omgekocht
Een verkoopmakelaar werkt voor de verkopende partij en moet de verkoper volledig inzicht geven in alle biedingen en voorwaarden van de potentiele kopers. Dan kan de verkoper uiteindelijk bepalen aan wie hij of zij verkoopt. Mocht een makelaar zijn 'omgekocht' dan kan dat betekenen dat een verkoper niet de hoogste prijs krijgt omdat de makelaar die bieding achterhoudt.

"Ik heb nog geen signalen ontvangen van makelaars dat ze dat wordt aangeboden", reageert voorzitter Etiënne Erkens van makelaarsvereniging NVM Limburg. "Ik kan me ook niet voorstellen dat een makelaar er op ingaat. Dan gooi je je eigen ruiten in, want zoiets komt altijd uit."

Zwartepiet krijgen
Erkens baalt dat makelaars in deze oververhitte markt nu soms ook de zwartepiet krijgen. "Dan is er een mondelinge overeenkomst, maar gaat een andere partij achter de rug van de makelaar om toch nog even naar de verkoper en gooit er vijfduizend of tienduizend euro bovenop. Dan mag de makelaar de eerste partij die dacht een deal te hebben, het slechte nieuws brengen. Er wordt natuurlijk geld verdiend, maar een fijne tijd is het niet, ook niet voor makelaars."

In het eerste kwartaal stegen de huizenprijzen met gemiddeld 15 procent, de hoogste stijging in twintig jaar. Een woning kost in Nederland nu gemiddeld 385.000 euro. De verwachting is dat die stijging nog wel even zal doorgaan. De belangrijkste oorzaak, het grote tekorten aan woningen, zal niet snel zijn opgelost. Ook de rente lijkt voorlopig nog laag te blijven, wat veel particulieren en beleggers de woningmarkt op duwt.

Spionnen
Marco Goddijn en Mirthe Janssen uit Venlo zijn al ruim een jaar op zoek naar een eerste koopwoning. Ze benaderen huiseigenaren met de vraag of ze hun huis willen verkopen. "Als spionnen lopen we door de wijk en kijken stiekem door het raam, bij een eventuele droomwoning stoppen we een kaartje naar binnen."

Inmiddels hebben ze bij zeven woningen een kaartje in de bus gedaan. Hoewel ze nog niet beet hebben zijn de reacties overwegend positief en is er één huiseigenaar die met een nieuwbouwproject bezig is en waarbij ze volgend jaar weer contact mogen hebben.

Moedeloos
Ze worden er soms wel moedeloos van, maar gaan niet tot het gaatje. Het huurappartement voldoet nog aan alle gemakken. Ook uit de wijk willen ze niet weg, maar een huis met een tuin en een vrije achterom is toch een grote wens. Daarnaast denken ze aan gezinsuitbreiding en willen dat graag in een huis dat echt van hen is.

'Nog nooit zo'n gekte meegemaakt'
Frans Mullens is al 24 jaar makelaar in Geleen en vindt het momenteel niet de leukste tijd. "Ik heb nog nooit zo'n gekte meegemaakt en het is niet prettig. Je moet voortdurend mensen teleurstellen. Op een woning komen 50 of 100 aanmeldingen, maar je kunt er maar zo'n 20 uitnodigen voor een bezichtiging. En van alle bieders, kan uiteindelijk maar eentje een handtekening zetten. Er zijn mensen die keer op keer achter het net vissen, niet leuk."

Overbieden
In Eijsden bij makelaar Peter Wetzels is het niet anders. "Als je een huis op de site zet, heb je binnen een paar uur al tientallen reacties en kun je bezichtigingen al vol plannen. Je komt mensen tegen die al drie keer een bod hebben gedaan, met 30.000 of soms wel 50.000 euro overbieden op de vraagprijs en nog met lege handen blijven staan."

Het komt dan ook voor dat er meer wordt betaald voor een woning dan dat die volgens de taxateur waard is. "Dan wordt een woning voor bijvoorbeeld 300.000 euro verkocht en stelt de taxateur van de financierende partij dat de woning maar 270.000 euro waard is. Dan moet je al 30.000 euro extra eigen geld hebben, want dat laatste stuk wordt dan niet gefinancierd."

Geen mooie keuken
Kopers weten inmiddels dat op veel huizen wordt overboden, tien procent lijkt inmiddels vrij standaard. "Toch adviseer ik mensen met beide benen op de grond te blijven staan", zegt Mullens. "Tegen starters zou ik zeggen, kijk ook eens naar de woningen waar misschien nog niet die mooie keuken of badkamer in zit, maar wel potentie heeft. Dan kun je iets lager kopen en kijken hoe je vervolgens je huis naar je eigen smaakt kunt verbouwen. Die kosten kunnen soms best worden meegefinancierd."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen