Overslaan en naar de inhoud gaan

Duizenden demonstranten tegen bruinkoolwinning

Geplaatst opvrijdag 25 augustus 2017 - 17:47

Duizenden demonstranten zijn de straten op gegaan in Erkelenz, vlak over de grens bij Vlodrop.

Milieu-activisten van de groep 'Ende Gelände' protesteren op deze manier tegen de grootschalige bruinkoolwinning in Duitsland. Ook een aantal Limburgers doet mee.

Gigantische kraters
Ze hopen sluiting van de mijn en de nabijgelegen bruinkoolcentrale af te dwingen. De bruinkoolafgraving veroorzaakt gigantische kraters in het landschap en de bruinkoolcentrales zijn slecht voor het milieu.

Schadelijke stoffen
Peter uit Roermond, die niet met zijn achternaam in de media wil, protesteert mee omdat hij het belangrijk vindt dat Limburgers wakker geschud worden. "Het is zo dichtbij en het is zo massaal wat hier allemaal gebeurt. Ik denk dat bijna niemand in Limburg zich realiseert hoeveel schadelijke stoffen hier de schoorsteen verlaten."

6000 demonstranten
De Duitse politie houdt het protest nauwlettend in de gaten. Dit jaar worden er zo'n 6000 demonstranten in Erkelenz verwacht. Verdeeld in groepen voeren ze actie. Iedere groep trekt een eigen plan: een deel van de mijnen bezetten of door middel van een zitprotest het werkverkeer blokkeren.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen