Overslaan en naar de inhoud gaan

Duizenden demonstranten tegen bruinkoolwinning

Geplaatst opvrijdag 25 augustus 2017 - 17:47

Duizenden demonstranten zijn de straten op gegaan in Erkelenz, vlak over de grens bij Vlodrop.

Milieu-activisten van de groep 'Ende Gelände' protesteren op deze manier tegen de grootschalige bruinkoolwinning in Duitsland. Ook een aantal Limburgers doet mee.

Gigantische kraters
Ze hopen sluiting van de mijn en de nabijgelegen bruinkoolcentrale af te dwingen. De bruinkoolafgraving veroorzaakt gigantische kraters in het landschap en de bruinkoolcentrales zijn slecht voor het milieu.

Schadelijke stoffen
Peter uit Roermond, die niet met zijn achternaam in de media wil, protesteert mee omdat hij het belangrijk vindt dat Limburgers wakker geschud worden. "Het is zo dichtbij en het is zo massaal wat hier allemaal gebeurt. Ik denk dat bijna niemand in Limburg zich realiseert hoeveel schadelijke stoffen hier de schoorsteen verlaten."

6000 demonstranten
De Duitse politie houdt het protest nauwlettend in de gaten. Dit jaar worden er zo'n 6000 demonstranten in Erkelenz verwacht. Verdeeld in groepen voeren ze actie. Iedere groep trekt een eigen plan: een deel van de mijnen bezetten of door middel van een zitprotest het werkverkeer blokkeren.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen