Overslaan en naar de inhoud gaan

Duizend Limburgers 40 dagen zonder alcohol

Geplaatst opdinsdag 9 februari 2016 - 21:34

Zo'n duizend Limburgers doen vanaf Aswoensdag mee aan Ikpas2016. Ze proberen veertig dagen lang de alcohol te laten staan.

Landelijk doen zo'n 20.000 mensen mee, dat is vier keer zoveel als vorig jaar.

Bewustwording
Bij de meeste mensen die meedoen is het een gewoonte geworden dat ze zowat dagelijks alcohol gebruiken. Doel van het project is om mensen bewuster te maken van drankgebruik, zegt Rob Bovens, lector Verslaving aan de Hogeschool Windesheim en onderzoeker voor Ikpas2016.

"Alcohol wordt vaak geassocieerd met vertier. Er wordt meestal gedronken op verjaardagen of tijdens het kijken naar voetbalwedstrijden op tv. Maar mensen zouden voor zichzelf de beslissing moeten nemen wanneer wel en wanneer geen alcohol te gebruiken."

Invloed drinkpatroon
Bovens houdt in de gaten hoe de deelnemers het er vanaf gaan brengen. "Ik ga in de gaten houden of ze het volhouden, of ze beter slapen en fitter zijn. Op de lange termijn kijk ik welke invloed het heeft gehad op het drinkpatroon. Bij eerdere onderzoeken is gebleken dat de mensen na zo'n actie minder zijn gaan drinken."

Volhouden
Bovens heeft er vertrouwen in dat veel mensen het zullen volhouden. "Ik denk dat 70 procent het einde haalt, dat is ongeveer elk jaar gelijk''. Een opvallend hoog percentage, vindt de lector, omdat 65 procent van te voren aangeeft dat ze het een echte uitdaging vinden. Dat ze het volhouden, komt omdat ze lekkerder slapen, beter sporten en soms kilo’s afvallen. Dat motiveert.''

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

BOA's gaan gemeentegrens over voor alcoholcontroles
Rustige carnaval in Limburgse ziekenhuizen
Rijdende Rechter beslist over alcohol op Valuascollege
Drankverbod tegen overlast hangjeugd Brunssum
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen