Overslaan en naar de inhoud gaan

Duizend Limburgers 40 dagen zonder alcohol

Geplaatst opdinsdag 9 februari 2016 - 21:34

Zo'n duizend Limburgers doen vanaf Aswoensdag mee aan Ikpas2016. Ze proberen veertig dagen lang de alcohol te laten staan.

Landelijk doen zo'n 20.000 mensen mee, dat is vier keer zoveel als vorig jaar.

Bewustwording
Bij de meeste mensen die meedoen is het een gewoonte geworden dat ze zowat dagelijks alcohol gebruiken. Doel van het project is om mensen bewuster te maken van drankgebruik, zegt Rob Bovens, lector Verslaving aan de Hogeschool Windesheim en onderzoeker voor Ikpas2016.

"Alcohol wordt vaak geassocieerd met vertier. Er wordt meestal gedronken op verjaardagen of tijdens het kijken naar voetbalwedstrijden op tv. Maar mensen zouden voor zichzelf de beslissing moeten nemen wanneer wel en wanneer geen alcohol te gebruiken."

Invloed drinkpatroon
Bovens houdt in de gaten hoe de deelnemers het er vanaf gaan brengen. "Ik ga in de gaten houden of ze het volhouden, of ze beter slapen en fitter zijn. Op de lange termijn kijk ik welke invloed het heeft gehad op het drinkpatroon. Bij eerdere onderzoeken is gebleken dat de mensen na zo'n actie minder zijn gaan drinken."

Volhouden
Bovens heeft er vertrouwen in dat veel mensen het zullen volhouden. "Ik denk dat 70 procent het einde haalt, dat is ongeveer elk jaar gelijk''. Een opvallend hoog percentage, vindt de lector, omdat 65 procent van te voren aangeeft dat ze het een echte uitdaging vinden. Dat ze het volhouden, komt omdat ze lekkerder slapen, beter sporten en soms kilo’s afvallen. Dat motiveert.''

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

BOA's gaan gemeentegrens over voor alcoholcontroles
Rustige carnaval in Limburgse ziekenhuizen
Rijdende Rechter beslist over alcohol op Valuascollege
Drankverbod tegen overlast hangjeugd Brunssum
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen