Overslaan en naar de inhoud gaan

Duizend Limburgers 40 dagen zonder alcohol

Geplaatst opdinsdag 9 februari 2016 - 21:34

Zo'n duizend Limburgers doen vanaf Aswoensdag mee aan Ikpas2016. Ze proberen veertig dagen lang de alcohol te laten staan.

Landelijk doen zo'n 20.000 mensen mee, dat is vier keer zoveel als vorig jaar.

Bewustwording
Bij de meeste mensen die meedoen is het een gewoonte geworden dat ze zowat dagelijks alcohol gebruiken. Doel van het project is om mensen bewuster te maken van drankgebruik, zegt Rob Bovens, lector Verslaving aan de Hogeschool Windesheim en onderzoeker voor Ikpas2016.

"Alcohol wordt vaak geassocieerd met vertier. Er wordt meestal gedronken op verjaardagen of tijdens het kijken naar voetbalwedstrijden op tv. Maar mensen zouden voor zichzelf de beslissing moeten nemen wanneer wel en wanneer geen alcohol te gebruiken."

Invloed drinkpatroon
Bovens houdt in de gaten hoe de deelnemers het er vanaf gaan brengen. "Ik ga in de gaten houden of ze het volhouden, of ze beter slapen en fitter zijn. Op de lange termijn kijk ik welke invloed het heeft gehad op het drinkpatroon. Bij eerdere onderzoeken is gebleken dat de mensen na zo'n actie minder zijn gaan drinken."

Volhouden
Bovens heeft er vertrouwen in dat veel mensen het zullen volhouden. "Ik denk dat 70 procent het einde haalt, dat is ongeveer elk jaar gelijk''. Een opvallend hoog percentage, vindt de lector, omdat 65 procent van te voren aangeeft dat ze het een echte uitdaging vinden. Dat ze het volhouden, komt omdat ze lekkerder slapen, beter sporten en soms kilo’s afvallen. Dat motiveert.''

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

BOA's gaan gemeentegrens over voor alcoholcontroles
Rustige carnaval in Limburgse ziekenhuizen
Rijdende Rechter beslist over alcohol op Valuascollege
Drankverbod tegen overlast hangjeugd Brunssum
Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen