Overslaan en naar de inhoud gaan

Duizend extra coronatests per dag beschikbaar

Geplaatst opdinsdag 14 april 2020 - 18:33

In Limburg komen dagelijks ongeveer duizend extra coronatests beschikbaar.

Die ruwe schatting doet woordvoerder Volker Hackert van GGD Zuid-Limburg dinsdag in het radioprogramma L1 Vandaag. De tests zijn vanaf 20 april beschikbaar.

Verdelen
De extra testcapaciteit komt beschikbaar vanuit de landelijke GGD: die heeft 12.000 extra coronatests per dag te verdelen, waardoor landelijk 29.000 mensen per dag getest kunnen worden.

Aanmerking
"Nu er meer testen beschikbaar komen, kunnen instellingen ook zelf coronatests gaan uitvoeren", legt Hackert uit. Vooral instellingen voor langdurige zorg komen volgens hem in aanmerking voor de extra testcapaciteit. "Omdat je verspreiding onder kwetsbare groepen wil voorkomen." Hackert doelt daarmee op medewerkers en bewoners van bijvoorbeeld verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Onvoldoende
Hoewel er meer coronatests beschikbaar komen, is massaal testen nog niet aan de orde. Daar is nog geen capaciteit voor. "We gaan niet testen om te testen", zegt de woordvoerder. Daar is de testcapaciteit onvoldoende voor. Hij rekent voor dat Zuid-Limburg 600.000 inwoners heeft en het niet mogelijk is om op zo een grote schaal te testen. "Daarom focussen we op mensen en beroepsgroepen die we dankzij de extra capaciteit met voorrang kunnen testen."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen