Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitsland verlengt coronamaatregelen tot en met 3 mei

Geplaatst opwoensdag 15 april 2020 - 19:14

Duitsland verlengt de strenge coronamaatregelen tot en met 3 mei. Pas daarna zijn enkele versoepelingen mogelijk, zoals op scholen.

Kleinere winkels mogen volgende week al open. Daarentegen zijn alle grote evenementen, zoals muziekfestivals, tot 31 augustus verboden. Dat zei bondskanselier Angela Merkel woensdag op een persconferentie na overleg met de deelstaten.

Grenscontrole
Duitsland verlengt de grenscontroles die een maand geleden werden ingevoerd vanwege het coronavirus tot 4 mei. De controles aan de grenzen met Oostenrijk, Frankrijk, Luxemburg, Denemarken en Zwitserland worden nog zeker twintig dagen uitgevoerd, liet het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken weten.

De grenzen met Nederland en België blijven zonder controles al is het toezicht wel verscherpt. Mensen die geen Duitser zijn en niet in het land wonen, moeten een 'goede reden' hebben om het land in te reizen. Het gaat bijvoorbeeld om EU-burgers die door het land naar huis moeten of vrachtwagenchauffeurs die belangrijke goederen vervoeren. Daarbij moeten Duitsers die terugkeren van een verblijf langer dan een dag in het buitenland verplicht thuis in zelfisolatie.

'Dringend advies'
Verder geldt er een 'dringend advies' om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer en tijdens het boodschappen doen. Deze oproep is in lijn met het verzoek dat de Belgische premier Sophie Wilmès kort daarvoor deed. Ook zij pleitte voor het dragen van mondkapjes buitenshuis. Terwijl het Nederlandse RIVM juist zegt dat het dragen van mondkapjes in het openbaar geen meerwaarde heeft voor burgers.

'Een tussentijds succes'
Merkel riep de burgers opnieuw op zich te houden aan de beperkingen in de strijd tegen de corona-pandemie. Wel is er bereikt, wat vanaf het begin niet te voorzien was, dat de ziekenhuizen, artsen en verplegend personeel niet overbelast zijn geraakt, zei Merkel. Maar dat is slechts 'een kwetsbaar tussentijds succes', waarschuwde Merkel.

Lees ook: Fors minder Duitsers aan de grens, behalve in Limburg

Er is niet veel ruimte voor veranderingen of haast, zelfs als er goede bedoelingen achter zitten. Er is nog geen vaccin. 'Extreme voorzichtigheid' moet worden betracht, waarschuwt de Bondskanselier. Tegelijkertijd bedankte Merkel de burgers omdat ze zich grotendeels aan de beperkingen hielden.

Lees ook: België blijft nog tot 4 mei op slot

Lees hier alles over het coronavirus

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen