Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitse regering: Belgische kernreactoren missen filters

Geplaatst opvrijdag 11 maart 2016 - 13:23

De omstreden Belgische kernreactoren in Tihange en Doel bij de Nederlands grens, missen volgens de Duitse regering filtersystemen als er hoge druk moet worden verminderd.

Dit heeft de Duitse regering in een antwoord aan de fractie van de Groenen in de Bondsdag gezegd, meldde de Rheinische Zeitung vrijdag.

Tsjernobyl
Een gefilterd overdrukventiel werd in Duitse kernreactoren ingebouwd snel na de ramp in de centrale van Tsjernobyl in 1986. In andere landen werden de reactoren uiterlijk in 2011, na de ramp in het Japanse Fukushima, uitgerust met zulke filters die voorkomen dat radioactieve lucht ongefilterd naar buiten gaat. Maar op basis van de informatie die de Duitse regering heeft, missen de oude Belgische reactoren die filtersystemen.

Belgiƫ
De reactoren worden ook 'scheurtjesreactoren' genoemd wegens andere problemen. Tal van partijen proberen de Belgische staat ertoe te bewegen ze te sluiten. Belgiƫ wil ze open houden om aan de energiebehoefte te voldoen.

De kerncentrale van Tihange ligt ongeveer 50 kilometer ten zuidwesten van Maastricht.

Lees ook: Veiligheidsgebied Tihange vergroot naar 100 kilometer

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Twijfels over Franse onderdelen Tihange
PvdA wil niet dat Tihange langer open blijft
'Stop Tihange', Maastricht demonstreert tegen kerncentrale
Voorbereiding op kernongeluk schiet tekort
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen