Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitse politie controleert in grensgebied op negatieve test

Geplaatst opdinsdag 6 april 2021 - 11:03

Nederlanders die naar Duitsland reizen moeten vanaf dinsdag meteen kunnen aantonen dat ze negatief hebben getest op het coronavirus. In het grensgebied van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wordt steekproefsgewijs gecontroleerd.

Dat heeft premier Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen volgens lokale media gezegd. Aan de grens bij Vaals begon de Duitse Bundespolizei dinsdagmorgen meteen met steekproeven.

Boete
Reizigers uit Nederland die in de deelstaat worden betrapt zonder testuitslag van minder dan 48 uur oud, riskeren een boete. De politie zal hen ook doorverwijzen naar een testlocatie in het grensgebied, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de deelstaat tegen de Rheinische Post.

Nog snel even tanken
Het aanscherpen van de coronamaatregelen leidde maandag tot drukte bij tankstations net over de grens. Nederlanders gebruikten hun vrije dag om nog eventjes over de grens goedkoper te tanken.

Lees ook: Dinsdag strengere regels: drukte bij Duitse tankstations

Hoogrisicogebied
Duitsland bestempelde Nederland afgelopen weekend tot 'hoogrisicogebied' vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. Reizigers uit Nederland moeten zich voor vertrek naar Duitsland ook registreren en na aankomst in quarantaine, al is dat laatste in Noordrijn-Westfalen niet vereist als mensen een negatieve testuitslag hebben.

Dat beleid is niet onomstreden. Oppositieleider Thomas Kutschaty klaagt dat zijn deelstaat een eigen koers vaart die ongunstig kan uitpakken voor de strijd tegen het virus. De sociaaldemocraat zegt dat grensstaat Nedersaksen duidelijke quarantaineregels heeft, terwijl in zijn Noordrijn-Westfalen een twee dagen oude test volstaat. Zo'n test zou volgens Kutschaty eigenlijk niet ouder dan 24 uur mogen zijn.

Grenswerkers
Er gelden andere testregels voor Nederlanders die vanwege werk of studie regelmatig de grens oversteken. Hun test blijft in Noordrijn-Westfalen 72 uur geldig. Dat betekent dat zij zich in een werkweek twee keer moeten laten testen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen