Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitse grensplaats onder vuur na picknick steenrijke sjeik

Geplaatst opwoensdag 10 augustus 2016 - 6:30

De gemeente Nettetal, vlak over de grens bij Venlo, ligt onder vuur na een omstreden grillparty van de steenrijke sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum (geschat vermogen acht miljard euro) eind juli in beschermd natuurgebied Krickenbecker Seen.

Armin Schönfelder, plaatsvervanger van burgemeester Christian Wagner, gedoogde de warme picknick van de emir uit Dubai, de huidige ministerpresident en vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten.

Lees ook: Sjeik met 8 miljard picknickte aan grens bij Venlo

Onbetaald werk
Het verzoek was enkele dagen eerder gekomen van het consulaat in Berlijn. De gemeente schakelde acht asielzoekers in voor het sjouwen van spullen en het opzetten van drie partytenten vlakbij het slot. Voor de twee uur arbeid kregen ze niet betaald. Een van de vluchtelingen, Rashouan Muhamad (37) uit Syrië, zegt in de Rheinische Post dat ze meehielpen uit verveling. "Als ik had geweten dat het voor de sjeik was, dan had ik het niet gedaan. Want de Golfstaten doen niets voor vluchtelingen."

Flitspicknick
Na 75 minuten vertrok de stoet, begeleid door enkele politievoertuigen, wegens verplichtingen elders. De geplande officiële plechtigheid - het tekenen van het Gouden Boek van Nettetal - ging niet door. De kosten van het feestje komen volledig voor rekening van de sjeik. Die betaalt ook de reparatie van de aanlegsteiger, die is verzakt als gevolg van het sjouwen met zware spullen.

Kwaad bloed
Het vip-feestje zet kwaad bloed bij oppositiepartij WIN en natuurorganisatie BUND, die een brandbrief heeft gestuurd naar burgemeester Wagner. Nettetal lapt de Natuurwet aan zijn laars voor een feodaal heerser en gebruikt asielzoekers als slaven, schrijven voorzitter Almut Grytzmann-Meister en haar man, bestuurslid Horst Meister, van de BUND-afdeling Viersen. Ze betreuren het dat Nettetal vooraf geen contact met hen zocht.
Ook directeur Ansgar Reichmann van het Biologische Station Krickenbecker Seen is woedend. "Ik heb duidelijk gezegd dat het niet kon. Alleen de Kreis Viersen kan goedkeuring geven. De volgende dag kreeg ik van de gemeente te horen dat alles geregeld was."

Politieke vragen
Fractievoorzitter Hajo Siemes (WIN) vraagt in een brief aan burgemeester Wagner om opheldering. Was hij bij de besluitvorming betrokken? luidt een van de 37 vragen. Een woordvoerster van Nettetal zegt dat de burgemeester niet wist van de komst van de sjeik. Wagner was met vakantie. Plaatsvervanger Schönfelder, nu met vakantie, moest onder tijdsdruk handelen, stelt Karallus. Eerder had Keulen een picknick geweigerd in een beschermd waterwingebied. Nettetal wilde zich een goed gastheer tonen. "Niet dat we onder druk zijn gezet, maar we hadden wel de indruk dat het gewenst was om medewerking te verlenen."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Sjeik met 8 miljard picknickte aan grens bij Venlo
Marcel Lucassen naar Dubai
Auto crasht tegen boom in Nettetal, inzittenden zwaargewond
Brandweer redt poezen (30 december 2016)
Brandweer redt vier poezen uit brandende woning
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen