Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitse grensgemeenten roepen Limburgers op weg te blijven

Geplaatst opdinsdag 21 december 2021 - 12:07

De burgemeesters van de regio Viersen aan de Duitse kant van de grens bij Venlo doen een dringende oproep aan Limburgers om weg te blijven.

Limburgers steken sinds de lockdown massaal de grens over om in Duitsland boodschappen te doen, te gaan eten of vertier te zoeken, tot verdriet van de Duitse inwoners en burgemeesters. Die vrezen dat daardoor de omikronvariant van het coronavirus nog sneller om zich heen grijpt.

Koopjesjagers
De inwoners van de Duitse grensgemeenten zien met lede ogen aan hoe grote aantallen koopjesjagers en dagjesmensen uit Limburg hun dorpen en steden bezoeken, aldus de burgemeesters in de grensstreek. In een gezamenlijke oproep, die werd verspreid door de Kreis (regio) Viersen, vragen de burgemeesters aan Nederlanders om thuis te blijven of alleen te komen als het dringend is. "Ga alsjeblieft alleen maar de grens over als het niet anders kan", zei bestuurder Andreas Coenen van Viersen.

Houden aan maatregelen
Nederlanders die desondanks komen shoppen of in restaurants gaan eten, moeten zich houden aan de maatregelen die in Duitsland gelden, waarschuwen de burgemeesters. Dat wil zeggen: ze moeten gevaccineerd of genezen zijn en dat kunnen aantonen (2G). Om die reden zal in de Duitse grensregio de controle op naleving van de regels door Nederlanders verscherpt worden.

"De omikronvariant baart ons grote zorgen", zei burgemeester Kalle Wassong van Niederkrüchten, vlak over de grens bij Roermond. "Ik hoop dat we zorgzaam met elkaar omgaan en op die manier erger voorkomen."

Ook uit België
De oproep van de Duitse burgemeesters volgt op die van de gouverneur van Antwerpen. Gouverneur Cathy Berx verzocht Nederlanders dringend niet naar België uit te wijken voor hun kerstinkopen en restaurant- of cafébezoek. Ze vreest dat de massale komst van Nederlanders het coronavirus in de kaart zal spelen. Dan dreigt ook voor België opnieuw een lockdown, waarschuwde ze.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen