Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitse grens blijft voorlopig alleen voor Limburgers open

Geplaatst opmaandag 5 oktober 2020 - 12:02

Even tanken of een boodschap doen over de grens met Duitsland is voor de meeste Nederlanders sinds het weekeinde niet meer toegestaan. Duitsland heeft het grootste gedeelte van Nederland op rood gezet, behalve Limburg. En dat is goed nieuws.

"Limburgers mogen wél nog gewoon de grens over", zegt advocaat en honorair consul der Nederlanden Freddy Heinzel vanuit het Duitse Kleve. "Limburg is namelijk geen risicogebied volgens het Robert Koch Instituut." Dat is de Duitse tegenhanger van het RIVM.

Eerste coronapiek
Tijdens de eerste coronapiek in het voorjaar mochten Nederlanders voor een kortstondig oponthoud nog even de grens over. Tot 1 november kan dat niet meer vanuit grensprovincies Gelderland, Drenthe, Overijssel en Groningen. Vanuit Limburg dus wel.

Limburgers dus niet
"Wie naar Duitsland wil moet een actuele negatieve coronatest kunnen laten zien of tien tot veertien dagen in quarantaine gaan. Dat geldt ook voor Duitsers die uit Nederland komen", aldus Heinzel. "Limburgers hoeven die negatieve coronatest dus niet te laten zien en hoeven ook geen tien tot veertien dagen in quarantaine te gaan", benadrukt de honorair consul.

Heel gebruikelijk
In de grensstreek is het heel gebruikelijk om aan de Duitse kant van de grens veel goedkopere benzine te tanken of bepaalde boodschappen voordelig aan te schaffen. Omgekeerd komen Duitse grensbewoners graag naar Nederland om te winkelen. Nederland is bij Duitsers ook populair voor de herfstvakantie, maar die boekingen worden nu op grote schaal afgezegd volgens de toeristische organisaties.

Grenspendelaars
Voor de zogenoemde grenspendelaars, mensen die aan de ene kant van de grens wonen en aan de andere kant werken, mogen wel heen en weer rijden, zegt Heinzel. Ook mensen die beroepsmatig in Duitsland moeten zijn mogen komen, net als degenen die om dringende familiezaken in het buurland moeten zijn. Daarvoor moet wel eerst een melding worden gedaan bij de plaatselijke Duitse gezondheidsdienst. Wie toch zonder de verplichte voorzorgsmaatregelen naar Duitsland gaat, loopt kans op een controle en een fikse boete.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen