Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitse Eifel wil steun van Heuvelland in strijd tegen motor

Geplaatst opzaterdag 27 juni 2020 - 16:00

In het Heuvelland is overlast van motoren een grote ergernis. Net over de grens, in de Duitse Eifel, hebben ze daar ook last van. Daar is het probleem zelfs nog groter en zijn ze het lawaai zat. De Eifel roept de steun van Brussel in en hoopt dat het Heuvelland zich aansluit.

In de Eifel is het initiatief 'Silent Rider' gestart. Dat moet de motoroverlast tegengaan.

Lawaai
Door zoveel mogelijk overheden in verschillende landen te mobiliseren, willen de Duitsers een vuist maken in Brussel. De Europese Unie zou het maximaal aantal toegestane decibels drastisch moeten verlagen, vinden de initiatiefnemers. "We hebben al heel veel geprobeerd hier, maar uiteindelijk moet het geluid van motoren gewoon omlaag", zegt Karl-Heinz Hermanns. De burgemeester van Simmerath is initiatiefnemer van de campagne 'Silent Rider.' "Wij zijn niet tegen motorrijders maar wel tegen lawaai. We willen dat motoren niet meer als lawaaimachines de fabriek verlaten. Daarnaast willen we strenge handhaving. Als iemand toch aan z'n motor gaat sleutelen voor een harder geluid, moet die motor ter plekke in beslag genomen worden. Plus een stevige boete van bijvoorbeeld 1000 euro betalen."

Video: L1

Duizenden rijders
Michael Franz is al 30 jaar uitbater van hotel-restaurant 'Zum kleinen Seehof' in Woffelsbach. Als inwoner van het pittoreske Eifeldorpje is motorlawaai deel van z'n leven. "Vooral van vrijdag tot en met zondag hoort het er gewoon bij, alsof er voortdurend een trein aan je voordeur voorbij komt." Hij heeft al allerlei maatregelen langs zien komen, maar ze werken niet. "Je kunt controleren wat je wilt, het zijn er zoveel, duizenden rijders per weekend. Daar kun je niet tegenop."

Ook is er een stuk weg afgesloten, maar daar is Franz als horecabaas ook niet blij mee. "Door die afsluiting ben ik iets lastiger bereikbaar, het scheelt mij toch zo'n 15 procent omzet. Dus voor mij is dat ook geen oplossing. Ik denk net als de burgemeester dat er ook maar een oplossing is: decibels wettelijk beperken. En bij overtreding lik-op-stuk-beleid."

Volumes
Een paar kilometer verderop in Rurberg verhuurt Frank Ewert vakantiehuis 'de Vossenburcht'. "Mijn gasten hebben ook weleens last van motorlawaai als ze buiten zitten. Dat is gewoon niet goed. Ik ben zelf motorrijder en heb geprobeerd het aantal decibels van mijn BMW te verlagen, maar dat blijkt niet eens zo makkelijk. Fabrikanten zijn eerder gericht op verhogen van volumes dan op het verlagen ervan. Voor mijn motor kan ik geen geschikte uitlaatdemper vinden."

Burgemeester Hermanns krijgt brede steun voor zijn initiatief 'Silent Rider.' "Er hebben zich gemeenten, deelstaten en burgers uit heel Duitsland aangesloten. De Bondsraad heeft ons wensenlijstje zelfs overgenomen en neergelegd bij de Duitse regering, dat is al een groot succes. Nog mooier zou het zijn als onze regeringen met die van bijvoorbeeld Nederland en Belgiƫ in Brussel aankloppen om het aantal toegestane decibels voor de hele Europese Unie te regelen en ook de handhaving daarvan. Want wij hebben hier motorrijders uit heel Europa te gast."

Heuvelland

In het Heuvelland hebben Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals inmiddels de handen ineen geslagen. Ze willen begin volgend jaar een actieplan klaarhebben om de overlast aan te pakken. Niet alleen van motoren maar ook bijvoorbeeld van wielrenners. Of de gemeenten zich aansluiten bij het Duitse initiatief 'Silent Rider' weten ze nog niet.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen