Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitse buren slaan carnaval een jaartje over

Geplaatst opzaterdag 19 september 2020 - 8:20

In de aanpalende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wordt het seizoen '20/'21 nagenoeg carnavalloos.

Dat hebben de belangrijkste carnavalsverenigingen in Keulen, Bonn, Aken en Düsseldorf afgesproken met de deelstaatregering, zo meldt de regionale omroep WDR.

Geen uitzondering
"Carnaval zoals wij het kennen zal in tijden van de pandemie niet mogelijk zijn," zei Nathanael Liminski van de deelstaatregering na afloop van het overleg vrijdag. "Voor carnaval wordt geen uitzondering gemaakt." Dat houdt in dat bijeenkomsten waar de geldende beperkingen niet kunnen worden nageleefd niet zijn toegestaan, ook niet in de buitenlucht.

Wel mogen er bijvoorbeeld carnavalsconcerten worden gegeven, zolang de geldende onderlinge afstand maar kan worden gewaarborgd.

Alcohol en drukte
Een alcoholverbod tijdens de dolle dagen kwam in het overleg ook nog ter sprake, maar tot een algeheel verbod komt het niet. Wel wordt grote steden geadviseerd plaatselijk het nuttigen van alcohol of samenscholingen te verbieden, in bijvoorbeeld risicogebieden.

Superspreader
Carnaval wordt beschouwd als een superspreader evenement, waar het virus door de grote mensenmassa's en alcoholgebruik snel om zich heen kan grijpen. Saillant detail: de eerste uitbraak van corona in Duitsland was in februari in het dorp Langbroich in de gemeente Gangelt, net over de grens bij Schinveld en Sittard. Daar had een met het virus besmet echtpaar een carnavalsviering bezocht, waarna andere bezoekers ook in quarantaine moesten. De viering werd ook bezocht door enkele Limburgers die het virus daar opliepen. Duitsland beschouwt Gangelt vanwege die eerste besmetting als 'ground zero'.

Lees ook: Coronapatiënt: 'Van een drukke agenda naar helemaal niets'

Duitsland kampt op dit moment net als veel andere landen weer met een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen